Bland klädhängare och klädbytare

- in Nationer
@Tove Nordén

Under lördagen hålls Sveriges största klädbytardag. Tre nationer samarbetar med miljögruppen Hållbart universitet och Naturskyddsföreningen för att få fler människor att köpa mindre nytt.

Över 200 har tackat ja till Lunds klädbytardag på Facebook, och hitills har 120 plagg lämnats in. I hela Sverige görs liknande intiativ, enligt Naturskyddsföreningens hemsida slår året rekord med över hundra olika platser i landet där man kan byta till sig kläder.

Klockan halv ett drar den igång, klädbytardagen i gymnasieskolan Spykens bibliotek. En stor grupp människor står utanför salen och väntar på insläppet. Här står både studenter, gymnasieelever och familjer med barn. Väntande kan passa på att delta i Naturskyddsföreningens klädquiz där man får smaka ekologiskt godis när man lämnat in svarsalternativen.

Josefin Cohen är positiv till initiativet och fick med sig flera kap hem. Foto: Jonas Jacobsson.
Josefin Cohen är positiv till initiativet och fick med sig flera kap hem.
Foto: Jonas Jacobsson.

Fullt med klädbytare
Prick halv ett släpps deltagarna in, och salen fylls av klädbytare. Ena hörnet av biblioteket, mellan bokhyllorna, omvandlas snabbt till provisorisk provhytt. Resten av besökarna trängs runt borden och granskar kläder, sorterade mellan herr- och damkläder, tröjor och byxor.

Antalet inlämnade kläder byts mot lika många att ta med sig hem. Josefin Cohen pluggar till personalvetare vid Lunds universitet och deltar i en klädbytardag för första gången.
– Jag är mest här för att min kompis varit engagerad i att anordna projektet, men är nöjd med resultatet, säger hon.
Fynden är både ett par jeans och tre tröjor.
– Detta är ett superbra intiativ. Alla har något de inte behöver eller använder och kan vara med, säger Josefin Cohen.

Erik Wikstrand är miljösamordnare på Sydskånska nationen och startade initiativet för klädbytardagen. – Jag hoppas på fler miljöprojekt mellan nationerna framöver, säger han.
Erik Wikstrand är miljösamordnare på Sydskånska nationen och startade initiativet för klädbytardagen.
– Jag hoppas på fler miljöprojekt mellan nationerna framöver, säger han.
Foto: Jonas Jacobsson.

Miljönationerna arrangerar
I Lund startades initiativet av Erik Wikstrand, miljösamordnare på Sydskånska nationen. Han blev kontaktad av Naturskyddsföreningen som ville vara med, de har tidigare anordnat klädbytardagar och gillade idéen. Projektet utvecklades till att involvera både studentorganisationen Hållbart universitet samt två andra miljönationer, Wermlands och Malmö nation. Med projektet hoppas de kunna uppmärksamma hur mycket kläder som faktiskt slängs.
– Vi hoppas att folk hittar fina kläder, men vi vill också visa att detta är ett bättre sätt att hitta kläder på än att köpa nytt, säger han.
Vad gör ni med kläderna som blir över?
– De skänker vi till välgörenhet, till Svalornas loppis, säger Erik Wikstrand.

 

 

 

Klädbytardagen var välbesökt. Foto: Jonas Jacobsson
Klädbytardagen var välbesökt.
Foto: Jonas Jacobsson