GU:snämnd tas bort

- in Nyheter
@Lundagård

Handelsrättsliga institutionen tar nu bort sin grundutbildningsnämnd och viktigt studentinflytande går därmed förlorat, anser Samhällsvetarkåren och Lundaekonomerna som reserverat sig mot beslutet. Institutionen tycker att studenterna överdriver nämndens betydelse.

– Beslutet är mycket olyckligt eftersom grundutbildningsnämnden är ett förberedande organ till institutionsstyrelsen, säger Sara Johansson, vice ordförande för Lundaekonomerna.

Under mötena i grundutbildningsnämnden, där en studentrepresentant sitter, går man bland annat igenom handlingar, kurslitteraturlistor och beslutsunderlagen till institutionsstyrelsens möten. På det sättet är studenterna med i diskussionerna redan från början.

– Men nu tvingas man förlita sig till att lärarna berättar vad som är på gång. Mycket diskussion sker ute i korridorerna mellan lärare, som vi inte tar del av. Risken finns att lärarna kommer att ha pratat ihop sig så mycket före institutionsstyrelsemötena att våra åsikter kommer in i ett för sent skede, säger Sara Johansson.

PÅ HANDELSRÄTTSLIGA institutionen är man förvånad över studenternas starka känslor.

– Syftet har aldrig varit att minska deras påverkan på utbildningen. Grundutbildningsnämnden är en väldigt byråkratisk apparat som bara utgör ytterligare en formell administrativ instans, säger studierektor Elisabet Posselius.

Hon tycker att kårernas krav är något överdrivna och hänvisar till att studenterna också kan delta i de informella samtalen.

– Så är det ju på en arbetsplats. Vi kan för den skull inte överbyråkratisera vår förhållandevis lilla institution. Studenterna har hängt upp sig så mycket på formella organ, det finns informella vägar även för dem att utnyttja, säger hon.

Maria Noleryd, ordförande på samhällsvetarkåren, meddelar att kårerna har gjort en gemensam reservation mot beslutet. I reservationen kan läsas att: ”En formell och officiell instans är av stor vikt för studenterna då studentrepresentanterna byts ut efter ett år” och ”…studenterna kan inte kräva en plats i ett informellt organ. Därför är studentinflytandet hotat.”

ENLIGT NOLERYD FINNS det inga alternativ utarbetade för hur studentinflytandet ska säkras i de frågor som tidigare behandlats av nämnden.

– Det hade varit lätt att behålla grundutbildningsnämnden åtminstone året ut. Då skulle vi ha haft mer tid att hitta alternativ.

Elisabet Posselius menar att studenterna avvisat de alternativ som erbjudits.

– Vi har kommit med förslag om andra möjligheter till inflytande för studenter, men de godtogs inte då de inte var formella organ. Men eftersom vi inte är överens kommer diskussionen att fortsätta.