Två bokslut fastställdes. Men styrelserna fick ingen ansvarsfrihet. Och en saknad signatur gör att Lunds universitets studentkårer, fortfarande ligger två år efter med den ekonomiska redovisningen.
LUS ekonomi har länge varit en rörig historia med försvunna bokföringsuppgifter och försenade bokslut. Men nu verkar det som om LUS, som är fakultetskårernas samarbetsorgan och representerar Lunds studenter i de flesta av universitetets centrala organ, äntligen börjar få ordning på oredan.
– Det känns oerhört skönt och det är fantastiskt att vi nu i stort sett är klara. Nu är det inte längre en fråga om utan när vi blir slutgiltigt klara, säger Carin Brenner, LUS ordförande.
ORGANISATIONENS HÖGSTA beslutande organ – tinget – beslöt till slut att godkänna två försenade bokslut från LUS tidigare ordförande.
Redovisningen gäller verksamhetsåren 1999/2000 och 2000/2001. Men styrelserna beviljades ingen ansvarsfrihet – en politisk markering av tinget.
Genom beslutet, som i praktiken är betydelselöst, poängterade ledamöterna att de är kritiska till kårens bristfälliga redovisning.
I båda fallen fattas verksamhetsberättelsen. Det är den del av redovisningen som kan ge en bild av hur pengarna använts. Och för 1999/2000 saknas dessutom bokföringsmaterial, varför årsredovisningen endast är en rekonstruktion av in- och utbetalningar som förekommit under året. Revisorn skriver i sin rapport att ”jag [kan] varken till- eller avstyrka att resultat- och balansräkningen fastställs och jag kan varken till- eller avstyrka ansvarsfrihet för styrelsen.”
LUNDAGÅRD HAR I en serie artiklar tidigare berättat om studentorganisationens redovisningsproblem och belyst att det inte tydligt framgått vart studenternas pengar egentligen tagit vägen.
Tinget skulle även ta ställning till boksluten för verksamhetsåren 2001/2002 samt 2002/2003.
Men då bokslutet 2001/2002 ännu inte skrivits under av dåvarande ord-föranden Kristina Arnrup-Thorsbro tvingades man att skjuta på frågan. Den kompletta redovisningen för 2002/2003 kunde därför inte heller tas upp – för att vara säker på att alla räkenskapsuppgifter stämmer måste nämligen bokslut alltid fastställas i kronologisk följd.
– Jag har lagt ner otroligt mycket tid och energi på att få klart den ekonomiska redovisningen.Men jag har förståelse för att Kristina Arnrup-Thorsbro ännu inte är helt klar, säger Carin Brenner, LUS nuvarande ordförande och vice ordförande läsåret 2002/2003.
Hon och Mikael Härdig, LUS-ordförande för förra verksamhetsåret, är de enda som blivit klara med sitt bokslut och verksamhetsberättelse i tid sedan slutet av 90-talet.
Men det blir alltså först efter årsskiftet, vid LUS nästa ting, som de två senaste boksluten kan godkännas.
ORSAKEN TILL ATT Kristina Arnrup-Thorsbro, LUS ordförande för verksamhetsåret 2001/2002, inte skrivit under sitt bokslut är, enligt henne, att hon inte haft tillräcklig tid för att sätta sig in i siffrorna. Hon uppger att bokslutet blev klart cirka två veckor innan tinget den 24 november.
– Men vi var tvungna att skicka in handlingarna till tinget en vecka i förväg, vilket bara gav oss en knapp vecka till att läsa igenom allt och kolla upp olika uppgifter. Nu har vi gjort det.
– Problemet är hur vi ska avgöra vem som ska skriva under bokslutet – i normala fall är det styrelsen – men under vår tid byttes hela styrelsen ut efter halva läsåret och dessutom tillkom fyra nya kårer.
TINGET BESLUTADE också att LUS ska inrätta en ekonomi- och administrationsansvarigtjänst. Frågan har länge varit en het potatis och i styrelsen reserverade sig teknologkårens ordförande Helena Roos, Lundaekonomernas ordförande Nils Thott och Lise Alm, Juridiska föreningens ordförande.