Lokalt kort tillbaka i vår

- in Reportage
@Lundagård

Problemen med Mecenatkortet fortsätter. Nu vill företaget ta ut en avgift på trettio kronor men terminsräkningsföreningen i Lund vägrar.

-Vårt avtal med Mecenat löper till nästa årsskifte och där står det att kortet ska vara gratis, säger ordförande Dag Oredsson.


Leveranserna av studenternas Mecenatkort har varit väldigt försenade under hösten. Företaget har också haft stora skulder och jagats av kronofogden.

Nu har Mecenat, som tidigare profilerat sig hårt som ett gratiskort, beslutat att kortet inte längre ska vara gratis.

– Vi vill ta ut åtta kronor per kort om kårerna kollektivansluter sig. Annars får vi ökade transaktionskostnader för den enskilde studenten. Då kan det kosta mellan tjugo och trettio kronor per student, säger Jonas Levin, Mecenats vd.

Men Mecenatkortet är ju tänkt att vara gratis?

– Ja, men med den konjunkturen som vi har idag kan Mecenat inte vara ett gratiskort. Vi har också förlorat åtta miljoner kronor. De pengarna kan vi inte fortsätta att förlora.

– Det är viktigt att se vad man får för pengarna. När vi går in och begär en liten avgift så är det ändå med studentens bästa för ögonen.

Är inte det här att lura kårerna som har fått löfte om att kortet ska vara gratis?

– Vi har sparat mellan 30-40 miljoner kronor för Sveriges kårer under de här terminerna. Så en sådan vinkling är verkligen magstark.

Men Terminsräkningsföreningen, TRF, är inte villig att betala någon avgift för korten.

– Vårt avtal med Mecenat löper till nästa årsskifte och där står det att kortet ska vara gratis och levereras inom tio dagar, säger ordförande Dag Oredsson.

TRF har tröttnat på problemen med Mecenat och bestämt sig för att införa det lokala kortet igen nästa termin – det som tidigare lades ner för att Mecenat verkade fungera.

– Det är tyvärr inte ett rabattkort utan tanken är att vi ska få ett fungerande studentliv i Lund: kunna tentera och komma in på nation.

Mecenats vd Jonas Levin beklagar problemen men lovar bättring inför nästa termin.

– Att vi misslyckats den här terminen är beklagligt men vi tar krafttag nu för att det ska bli bättre.

Men Dag Oredsson är inte lika säker.

– Vi har inga förhoppningar om att det kommer fungera bättre i vår. Tålamodet börjar ta slut.