Gyllene afton på Malmö nation

- in Kultur & Nöje
@Lundagård

Banaliteter som studiemedel behöver inte stå i vägen för

en glamorös livsstil. Malmö nations gourmetrestaurang Gyllene kalven är ett

vattenhål för studentvärldens jetsettare för en billig slant får man en smak

av det ljuva livet.

Malmö nation har rykte om sig att vara exklusivt på

gränsen till exkluderande. Det är nationen för dem som ställer höga krav på

tillvaron, för dem som har urskiljningsförmåga och stil. Fyra kvällar om

terminen förvandlas matsalen till lyxrestaurang där gästerna erbjuds en

femrättersmeny för närmast självkostnadspris. När Gyllene kalven öppnade för

första gång i år dammade jag av kritstrecken i hopp om en minnesvärd

upplevelse.

 

DE FLESTA GÄSTERNA anlände samtidigt en fashionabel timme

efter det att portarna slog upp. Välgroomade och ledigt eleganta herrarna i

jeans och välskurna blazers, utan slips gav de prov på societetens skenbart

anspråkslösa fasad. Jag misstänker att detta är så nära Stockholms "brat

pack" man kan komma i Lund.

 Efter en aperitif och litet tilltugg inleddes taffeln

med en carpaccio av pilgrimsmusslor. Till detta drack vi en frisk Pinot Grigio.

Citronmarinaden lyfte fram de finstämda smakerna från de lätt smörvända

pilgrimsmusslorna och den hackade gurkan. Dessvärre måste kocken ha drabbats av

temporärt vansinne när han kom på idén att lägga på en klick svart rom. Rommens

dominanta havssmak förstörde den känsliga rätten. Beklaglig var också

uppläggningen eftersom allt i princip staplats upp på vartannat. I detta var

köket konsekvent för den annars underbara efterrätten lades senare upp efter

samma princip.

 

EFTER UNGEFÄR trekvart serverades vi soppan till

omgivningens civiliserade sorl. Den redda jordärtskocksoppan var diskret intill

självutplåning. Inte ens timjansgarnityren lämnade några intryck på

smaklökarna. I den högre matlagningskonsten är soppan inte en tråkig station på

vägen till varmrätten och vi får hoppas att Kalven snart inser detta.

 Den stora besvikelsen var dock rätt nummer fyra. En

sallad består av flera olika ingredienser, i varje fall minst två, men fyra

apelsinklyftor är bara apelsinklyftor låt vara att någon är blodapelsin. Att

till detta dessutom föreslå ett vin tycks mig rent oförskämt.   

 

HÖJDPUNKTEN VAR som sig bör huvudrätten. Solfjädern av

ljuvligt saftiga ankbröstbitar var perfekt tillagad och en välavvägd ton av

stjärnanis gav anrättningen en kontinental prägel. Den sötade

sparrispotatispurén var trots att den saknade förnimmelse av sparris helt

fulländad. Med en underbart mjuk och samtidigt fast konsistens var den ett fint

prov på kökets omsorgsfulla handlag.

   

SLUTLIGEN, DESSERTEN. Om den vill jag bara säga, att den

var lysande trots den förfärliga uppläggningen. En miss var också de tunga söta

vinerna som rekommenderades till. Deras buffliga russinton fullständigt körde

över den fjäderlätta fruktsalladen. Låt mig hellre berömma personalens

fantastiska insats. Under hela kvällen var vi ständigt uppassade av en mycket

uppmärksam serveringsstyrka, vars trevliga sätt och stiliga yttre skapade

illusionen av verklig lyxrestaurang. Trots en överdrivet försiktig meny, och

enstaka missar, håller Gyllene Kalven ändå en nivå som helt kan mäta sig med

många bättre restauranger. Och visst bör vi vara tacksamma över att det finns

de som faktiskt tror att även studenter förtjänar något av livets goda.