Campus Helsingborg tvingas kämpa för att accepteras som en självklar del av Lunds universitet. Fyra år efter bildandet nämns de fortfarande inte på universitetets hemsida.
I förra numret kunde Lundagård avslöja att ekonomihögskolan i Lund i ett hemligt arbetsdokument gått till angrepp mot Service Management-utbildningen i Helsingborg. Högt uppsatta företrädare för ekonomihögskolan hävdade att den gav för höga löner till lärarna och för mycket pengar till studenterna.
Helt grundlösa anklagelser, enligt Magnus Jirström som är prefekt för Service Management.
– De vill inte erkänna att vi har skapat något nytt, säger han.
Men han är inte förvånad. Även om stödet från universitetet centralt är starkt möter han ofta en utbredd skepsis bland kollegorna i Lund.
– Det finns en avvaktande, ibland nästan negativ attityd. Man känner inte till vår verksamhet och tycker att ”vad ska den vara bra för”.
Ett konkret exempel på den styvmoderliga behandlingen är att universitetet glömt att presentera Campus Helsingborg på hemsidan. Under första länken på lu.se står det att “Huvuddelen av universitetet ligger i Lund, men många utbildnings- och forskningsinstitutioner finns i Malmö”.
– Vi har påtalat för informationsenheten att vi borde finnas med på hemsidan. Det här är inte första gången något sådant händer, suckar Campus rektor Anders Hallgren.
Lunds universitets rektor Göran Bexell låter sträng när han över
telefon klickar sig fram till universitetets hemsida för att kontrollera påståendet.
– Det är för dåligt, säger han spontant. Om man påtalat detta utan att det åtgärdats. Det måste genast rättas till.
Göran Bexell tycker att universitetet måste satsa mer på internkommunikation.
– Det är viktigt att det finns en samhörighetskänsla över hela universitetet och att Campus inkluderas i den.
Campus helsingborg ska fungera som en föryngringsyta med spjutspetsutbildningar, tvärvetenskaplighet och ett nära samarbete med regionens aktörer. Magnus Jirström talar om att ”nybyggaranda” råder.
– Inget sitter i väggarna än. Våra utbildningar hade aldrig kommit till stånd i Lund. Jag blir själv inspirerad av Malmö högskola. I Lund har man ibland haft en aningen självtillräcklig syn.
Men det är en profil som Magnus Jirström lärt sig att tona ner.
– Många i Lund tolkar sådant som en förolämpning – som att de inte skulle förnya sig, vilket de naturligtvis gör hela tiden, säger han.
Hur stark är egentligen lunda-identiteten på Campus?
– Mycket stark. Vi gör allt vi kan för att trycka på detta. Vi är mycket måna om banden till verksamheterna i Lund. Och studenterna känner att de är en del av Lund.
Men när Lundagård ställer samma fråga till en handfull studenter som strosar på arbetsmarknadsdagen Agora blir svaren mer svävande. ”Rent krasst, det ser bra ut med Lunds universitet på examensbeviset. Men jag känner mig verkligen inte som en lundastudent”, säger en av tjejerna som serverar gratis kaffe.