Vad händer sen?

- in Nyheter
@Lundagård

För många ligger tankarna på jobbet efter studierna som en snara runt halsen i flera år. Andra börjar inte tänka på CV:t förrän efter examen. Lundagård frågade proffsen om bästa strategin.

För de studenter som först mot slutet av utbildningen börjar tänka på sin meritlista kan skrämselhickan av arbetsannonser som efterlyser “personlig utvecklingspotential” bli svår att bota.

– Många studenter tror att de måste uppfylla alla krav på arbetsgivarnas kravlista. Men det är ju en önskelista, lugnar Sven Eriksson, föreståndare på Arbetslivscenter som hjälper lundastudenterna att förbereda sig inför arbetslivet.

För att hålla oron i schack rekommenderar han att studenterna vänder sig till dem.

– Studenter duger ofta bättre än de själva föreställer sig. Och vi erbjuder en mängd saker, bland annat arrangerade anställningsintervjuer eller tips på hur ett bra CV ser ut, säger han.

Birgitta Armgaard är studievägledare på litteraturvetenskapliga institutionen. Hennes bästa råd är att man läser platsannonser redan i början av utbildningen. Då kan man tidigt förstå vad olika arbeten innebär och komponera sin utbildning på ett bra sätt.

– Det är till exempel inte säkert att man som student vet vad en kulturadministratör gör, säger hon.

För de som redan går ett program kan kompletterande kurser vara nödvändiga för att få drömjobbet. Att kombinera litteraturvetenskap med till exempel miljövård eller kinesiska kan ge en bra blandkompetens. Och om drömmen är att starta ett bokförlag kan man läsa en studieförbundskurs i bokföring.

– En humanist är ingen paketmänniska, utan bygger upp sin egen utbildning, förklarar Armgaard.

Hon tycker också att studenter i större utsträckning borde tänka på vilken typ av jobb de vill att utbildningen ska leda till.

– Det gäller att tidigt fråga sig själv vilka arbetsområden som är intressanta – om studierna ska leda till arbete inom en självständig sektor eller till ett jobb med säker inkomst, klar struktur och fasta tider. Och om det ska vara i företagsvärlden eller inte.

En titt på jobbannonser med krävande kompetenskrav kan ibland kännas nedslående. Det menar Yvonne Persson, studievägledare på biologiska- och miljövetenskapliga institutionen.

– Arbetsgivare kräver i dag att den sökande ska vara en 25-årig doktorand med tio års arbetslivserfarenhet, en omöjlig kombination alltså.

Hennes tips är att skaffa en färdig examen och inte dra ut på sina studier för mycket.

– Att inte vara för gammal är en förutsättning för att få anställning efter studietiden. Det finns ju fördomen att de akademiker som gått för länge på universitetet är bångstyriga. Och det är relevant att inte vara inkörd och stelnad, säger hon.

fotnot: Arbetslivscenter, Gamla kirurgen. Öppettider: måndag-fredag 10-12, samt torsdagar kl. 16-18