En svag konjunktur och dålig tillgång på riskkapital avskräckte inte Ola Forsström-Olsson från att starta företag. Tre år senare har hans idé blommat ut till företaget Ludesi som i mitten av mars släpper sin första produkt.
Mitt under lågkonjukturåret 2001 gick Ola Forsström-Olsson ut teknisk fysik på LTH. Istället för att ge sig ut på den bistra arbetsmarknaden försökte han sig på rollen som nyföretagare. Luften hade just gått ur IT-bubblan och riskkapitalisterna hade sprungit och gömt sig.
– Det var nog den sämsta tiden att starta bolag, berättar Ola.
Idéen till företaget kom från en god vän som doktorerade. Han brukade beklaga sig över att proteinanalyserna tog så lång tid. Detta ledde till ett examensarbete om en metod för att matematiskt tolka bilder från proteinanalyser. Metoden vann ett tävlingspris i affärsidé och Ola Forsström-Olsson fick “Medicon Valley Entrepreneurship Award”. Med prispengarna startade han och två andra lundastudenter företaget Ludesi på Ideons företagsinkubator Växthuset. Att det skulle bli Ideon var ett självklart val.
– Det kändes naturligt att fortsätta här, det ligger ju precis bredvid LTH, säger Ola Forsström-Olsson.
Företaget har haft mycket hjälp från Ideon: forskningsbyns varumärke och stora kontaktnät har varit viktiga. Tanken bakom Växthuset på Ideon är just att skapa en miljö där nystartade företag kan få hjälp de första åren. Hjälpen består i förmånliga hyror, administrativ service och rådgivning.
Trots att ludesi startades i ett så hårt affärsklimat har det växt till att idag ha sju anställda. Företaget håller just på att börja lansera sina första produkter på marknaden. I november offentliggjordes de första resultaten från ett samarbete med Karolinska Sjukhuset i Stockholm. De indikerar att tekniken är mycket snabbare än de verktyg man använt tidigare.
– Varken vi eller dom trodde riktigt på resultaten, de fick flyga hit en expert från Tyskland som fick kontrollera dem, berättar Ola Forsström-Olsson.
Hans råd till andra med företagardrömmar är att satsa stenhårt.
– Att ta fram egna produkter som kan konkurrera med storföretagens, det är en kick som jag skulle vilja att alla fick känna på.
TIPS PÅ LÄNKAR
-Heltäckande informationsguide om nyföretagande.
-Starta-eget-bidrag
-Universitetets hjälpverksamhet för dig som vill starta företag.
-Lunds forskningsby för unga utvecklingsföretag.
-Hjälp att formulera affärsplan och söka finansiering.