I förra numret av Lundagård kunde man som rubrik läsa att ”Studenthälsan saknar drogkunskap” och att ”Studenthälsan har svårt att hjälpa studenter som missbrukar narkotika”. Jag tycker att dessa och andra något missvisande påståenden baserade på en kortare telefonintervju med mig måste förtydligas. Studenthälsan har en bra kompetens när det gäller att spåra och behandla högkonsumtion eller missbruk av drogen alkohol. Allt fler framför allt nationsaktiva studenter har under senare år sökt Studenthälsan på grund av oro, studiemisslyckanden eller andra problem relaterade till deras alkoholkonsumtion.
De enstaka gånger vi på Studenthälsan träffat på studenter med mer återkommande eller pågående narkotikamissbruk har vi i princip alltid hänvisat dem till Rådgivningsbyrån i Lund. Rådgivningsbyrån i Lund vet mest om narkotikaförekomst och är utan tvekan de som bäst i stan kan informera, motivera och behandla narkotikamissbrukare.
VI PÅ STUDENTHÄLSAN kan en hel del om narkotika men har sålunda en mycket ringa behandlarerfarenhet. Cannabis är ofta en inkörsport till annan narkotika. De studenter som mer regelbundet fastnar i cannabisdimman gallras troligtvis ganska snabbt bort av CSN då denna drog ju alltid leder till passivitet och stora minnesproblem.
Studenthälsans huvuduppgift är att via avgränsade problem och lösningsfokuserade insatser försöka hjälpa studenter att förhindra studiemisslyckanden. Vi har cirka 4000 studentbesök per år. Den drog som i vår behandlarvardag bidrar till mest elände, stagnation och studiemisslyckanden är utan tvekan (högkonsumtion eller missbruk av) alkohol.
ALLT NARKOTIKABRUK förutom i medicinskt syfte är i princip ett missbruk även om de flesta individer som kommit i kontakt med cannabis bara har varit ”testare”. Karin Olsson som i det förra numret av Lundagård skrev att jag sagt att ”de har en högkonsumtion av cannabis gränsande till missbruk” har uppenbarligen blandat ihop min utsago rörande alkohol med cannabis. Gå inte på drogliberalernas försäljningssnack om att det finns ett narkotikabruk som inte är ett missbruk. Narkotikamissbruk är ett stort och troligen ökande problem i Sverige. Narkotikamissbruket finns överallt och även på Lunds universitet. Du som är orolig för ditt narkotika(miss)bruk eller vill ha hjälp att komma ur ditt missbruk är varmt välkommen att söka här på Studenthälsan (adress Gerdagatan 7A, telefon 046-222 43 77) eller på Rådgivningsbyrån i Lund (adress Kyrkogatan 19, telefon 046-211 75 75).
RICHARD WASTENSON
psykiater, studenthälsan lunds universitet
SVAR DIREKT
Det är glädjande att höra att Studenthälsan har så bra kompetens om drogen alkohol, men vad gäller illegala droger framkommer det inga radikalt annorlunda uppgifter om Studenthälsans kompetens än vad som presenterades i den ursprungliga artikeln.
Jag ber om ursäkt om jag misstog Richard Wastensons resonemang om alkohol, för resonemang om cannabis.
KARIN OLSSON
redaktör och ansvarig utgivare