Till årsskiftet ska en ny rektor till Lunds universitet väljas. Erik J Olsson, som tidigare kandiderat, har i protest hoppat av valet då han anser att det är för lite insyn i valprocessen.
Åtta kandidater har sökt rektorstjänsten på Lunds universitet offentligt. Utöver de åtta finns en lista på personer som har sökt, men begärt att hålla sina namn hemliga. Något som beredningsgruppen har tagit hänsyn till.
Erik J Olsson, filosofiprofessor och grundare av Academic Rights Watch, var en av dem som sökte offentligt. Han har beslutat att hoppa av valet då han anser att det är för liten insyn i valprocessen.
– Det är en sluten process där det akademiska inflytandet är minimalt och lärarna körs över, säger Erik J Olsson till Sydsvenskan.
– Detta står i uppenbar strid mot de direktiv som beredningsgruppen fått av styrelsen, jag gör större nytta som kritiker av systemet än att fortsätta min kandidatur.
Prioriterar kandidaternas önskemål
Margot Wallström, styrelseordförande vid universitetet, leder beredningsgruppens arbete och anser att en öppen process inte är lika viktigt som kandidaternas önskemål om att vara hemliga.
– Jag förstår att ni vill ha namnen, men nu har vi beslutat av respekt för de som är kandidater och i vissa fall inte vill offentliggöra sin kandidatur att inte gå ut med namnen, säger Margot Wallström till Sydsvenskan.
”Ska vara offentligt”
Tom Ryltenius, förbundsekreterare på Förbundet Arbetsliv och Forskning, håller med Erik J Olsson i frågan. Tom Ryltenius anser att den som söker en offentlig tjänst inte kan begära hemlighet kring sin ansökan.
– Om man inte kan stå för den tjänsten man söker, så ska man inte söka den. Det ska vara offentligt, så är det bara, säger Tom Ryltenius.
Hur anser du att processen ska se ut istället?
– Universitetskollegiet skulle ha tagit ett beslut om att de inte beaktar de som inte vill vara offentliga. De skulle vara tydliga från början med att kandidaterna bara får stå kvar om de går med på att man offentliggör dem, säger Tom Ryltenius.
”Inga kommentarer”
I universitetsstyrelsen sitter även tre studentrepresentanter. Vad de tycker om kritiken kring öppenheten i valprocessen är i nuläget oklart.
– Vi kan inte kommentera det i nuläget. Vi har inte hunnit läsa in oss på ämnet tillräckligt mycket, säger Tora Törnqvist, som är studentrepresentant.
När kommer ni kunna kommentera frågan?
– Vi kan komma med ett uttalande på fredag, säger hon.