Med noter på schemat

- in Kultur & Nöje
@Lundagård

Ett instrument värt mellan enoch tio miljoner kronor är Florence Eks arbetsredskap. Självkallar hon det ”instrumentens drottning”. Florencestuderar till organist vid Musikhögskolan i Malmö.


Varför vill man bli organist?

– Jag har haft en fot i kyrkan sedan jag var liten, och det är förmodligen en förutsättning, svarar Florence Ek och skrattar åt frågan.

Hon började sjunga i kör vid sex års ålder, tog lektioner i piano när hon var tio och kom i kontakt med orgeln som trettonåring.

Om man ska tro Peter Wallin, lärare vid organistutbildningen, var det i senaste laget.

– Har man inte börjat spela och öva innan man fyller tio kan det vara svårt att hämta in kunskapen som krävs för yrket och utbildningen, säger han.

Musikhögskolans lokaler är ganska tråkiga. Långa korridorer kantas av elevskåp och anslagstavlor och flertalet av undervisningssalarna ligger på källarplan. Men det finns även tillgång till Caroli kyrka för övningar och konserter.

Organistutbildningen är på fyra år och huvudämnena är orgelspel, sång, piano och kördirigering. Skolan ger även en tvåårig kantorutbildning.

– Väl antagen är man glad ett år och känner sig duktig, säger Florence. Andra året kommer chocken: ”Var det så här mycket att göra?”.

Den individuella undervisningen innebär en mycket personlig relation mellan lärare och elever, och Florence menar att det är a och o att den fungerar. Kördirigering övas regelbundet tillsammans med klassen som då fungerar som kör.

– Varje lektion är som ett prov. Man lämnar ut mycket av sig själv, det kan vara jobbigt när resten av klassen ska bedöma, berättar Florence.

Det är inte svårt att förstå henne. Gång på gång avbryts hon av sin lärare under en lektion. Allt tar plats i en stor sal där två flyglar samsas med en discokula som hänger från taket. Läraren påpekar fel och kritiserar öppet inför de andra studenterna. Fotografen och jag förstår ingenting av det som sägs utan tycker båda att allt lät bra.

Florence har varit ledig från skolan i ett halvår och vikarierar som kantor i Sofielunds och Möllevångens församling i Malmö. Hon ser flera fördelar med ett studieuppehåll –
organistutbildningen innehåller inte någon praktik.

– Jag har lärt mig jättemycket och det är med kluvna känslor som jag ska återvända till skolan, säger hon.

Arbetslivserfarenheten är viktig. Utbildningen är inriktad på det strikt musikaliska, men arbetet som kantor kräver stor praktisk kompetens eftersom det ingår både administration och samarbete med de andra i arbetslaget. Yrket innebär också många möten med människor i både glädje och sorg.

Peter Wallin betonar den praktiska kunskapen.

– För att komma in krävs det nästan att man skulle kunna vara verksam som organist redan före utbildningen, säger han.

FAKTA / Musikhögskolan

– Antagningen sker centralt till Sveriges fyra musikhögskolor.

– Proven är både teoretiska och praktiska och genomförs under knappt en vecka.

– Bland annat testas gehör och notskrivning, orgelspel och sång.

– På skolan kan du bli musiker, kyrkomusiker eller lärare i musik. Dessutom ges kortare kurser i rytmik, musikterapi och musikpedagogik.