Våld och hot på studenthem i Malmö

- in Nyheter
@Lundagård

Knark, gängbråk och sexuella trakasserier. Under våren har situationen urartat på Malmö kommuns akutboende för studenter. – Jag hittade en blodig kniv i köket, säger lundastudenten Lisa Bourghardt.

Cirka 70 studenter fick i höstas möjlighet att flytta in pårivningskontrakt i ett tidigare hotell på Citadellsvägen som ägs av Malmö kommun. Studentboendet Sjöfartshotelletvar ett tillfälligt försök av kommunen att lösaden akuta bostadsbristen för studenter. Senast sista juni måstestudenterna flytta, då ska huset rivas för att ge plats åtarbetena kring Citytunneln.

Men under våren har studentboendet urartat. Flera studenter som Lundagård har talat med vittnar om att knark, hot och sexuella trakasserier nu är en del av vardagen på boendet.

– Enmorgon hittade jag min kökskniv helt nerblodad i köket. Dethade varit gängbråk här natten innan, säger Lisa Bourghardt, som studerar franska vid Lunds universitet och som bottpå Sjöfartshotellet sedan september.

Numer undviker hon att gå ner till köket eller källaren på kvällen av rädsla för sexuella trakasserier. Vid flera tillfällen har hon blivit hotad efteratt ha tackat nej till sexuella inviter.

Flera andra kvinnliga studerande har valt att flytta från huset föratt de känt sig kränkta och otrygga.

Studenter vittnar också om att folk använder droger på studentboendet.

Poliseni Malmö har vid flera tillfällen gjort uttryckningar till studentboendet och tagit emot en anmälning om olaga hot och stöld. Vid en uttryckning fann polisen blodiga knivar, vilka nu har skickats iväg för teknisk undersökning.

Anledningen till problemen är att personer okontrollerat börjat flytta in på boendet, tror de studenter som Lundagård talat med.

I ett rum på 12 kvadratmeter bor sju stycken män. När Lundagård tittar in i rummet är väggarna täckta med uppställda madrasser. I källaren finns tandborstar och andra tecken på att folk övernattat där. Påfjärde våningen bor någon i sällskapsrummet.

Karl Lindstrand, en av de boende, är upprörd över att problemen inte åtgärdas. Han har själv klagat.

-Men det känns inte som man blir tagen på allvar. Mycket av otryggheten ligger i att det inte verkar vara någon koll påvem som bor här, säger han.

Lisa Bourghardt instämmer.

– Det verkar inte finnas några kriterier för vem som får flytta in. Kommunen verkar bara vara intresserade av att tjänaså mycket pengar som möjligt fram till sommaren. Men det är orättvist mot dem som har skött sig och betalt hyran, tillägger hon.

Ansvarig för den dagliga tillsynen av boendet är Tore Roos. Han har examen från fastighetsföretagandeprogrammet vid Malmö Högskola och bor själv på Sjöfartshotellet.

Problemen med smyginflyttningar ska lösas genom kontroller hävdar han.

– Det ska ske nästa vecka. Boende kommer att få legitimera sigså att vi kan kontrollera att de har kontrakt.

På frågan om Sjöfartshotellet fortfarandeär ett studentboende ger Tore Roos skiftande svar. I början av intervjun säger han att aktiva studier är ett krav förett kontrakt. Men senare erkänner han att även icke-studenter har tillåtits flytta in. Att vara student ären definitionsfråga menar han.

– Allaska ha rätt att ta en paus från plugget. Vem äregentligen student? Man skulle kunna säga: en gång student alltid student.

Görs det tillräckligt idag för att studenter som bor på Sjöfartshotellet ska känna sig trygga?

– Det görs tillräckligt idag vad jag vet. Igår var det ett häftigt slagsmål. Det är absurt. Tyvärr händer det på alla studentboenden någon gång.

Hur ser din plan ut för att boende på Sjöfartshotellet ska känna sig trygga fram till sommaren?

– Först ska vi ta itu med många personer som bor här utan kontrakt. Men jag tycker inte att det finns några problem somvi inte kan reda ut själva. Så vi behöver ingen handlingsplan. Jag är ju här dygnet runt.