Lund luras på studentboende

- in Nyheter
@Lundagård

Kommunen skulle bygga hyresrätter för studenter på Östra Torn – men gav ändå mark till byggföretaget

Veidekke som står bakom det kontroversiella konceptet med bostadsrätter för studenter. I dagsläget ser inte lägenheterna ut att bli lika studentvänliga som det var tänkt.

I december förra året uttalade sig kommunstyrelsens ordförande Lennart Prytz (s) mycket kritiskt om förslaget från Veidekke att bygga bostadsrätter för studenter. Det är hyresrätter vi behöver, sa han.

Bara några dagar senare blev Veidekke lovade mark av kommunen.

Solveig Ekström Persson (s), ordförande i tekniska nämnden, hävdar att de ”hamnade i klämm”. Hon säger att Veidekke i ett sent skede beslutade att de inte ville bygga hyresrätter, och då ville inte kommunen hitta en ny byggherre.

– Min politiska åsikt är att det byggs för mycket bostadsrätter, men här stod vi som en åsna mellan två hötappar. Att dra tillbaka hela anvisningen skulle fördröja att byggandet kom igång, säger hon.

Men kommunalrådet Rolf Englesson, även ordförande för kommunala studentrådet, anser att det är olämpligt att bygga bostadsrätter för studenter – studentbostäder ska vara lägenheter man har under studietiden. Behovet av bostadrätter ska den vanliga bostadsmarknaden ta hand om, säger han. Rolf Englesson befarar också att byggföretaget Veidekke delvis har lurat till sig marken av kommunen.

– Jag tycker att vissa delar av turerna kring Veidekke gränsar till lurendrejeri, säger han.

Veidekke angav först att de skulla bygga 60 till 70 bostadsrätter,

varav hälften skulle reserveras för studenter. Nu vill man inte säga hur många studentlägenheter det blir, utan hänvisar till att man ska ”se vad marknaden vill ha”. Företaget har också börjat att tumma på sina löften till kommunen angående storleken. Först garanterade de att normallägenheten ska vara cirka 30 kvadratmeter stor. Men de aktuella skisserna visar en storsatsning på tvåor. De allra minsta lägenheterna är enligt uppgifter från arkitekten Peter Broberg på 40 kvadratmeter. Veidekkes vd Hans Bergquist förklarar det med att studenter idag oftare har familj – det är därför inte självklart att studentlägenheter måste vara små.

– Begreppet student är så vitt. Var drar man gränsen? Jag tycker inte att man ska ha en strikt hantering av det begreppet. Väldigt många är studerande idag, säger han.

Det är också luddigt hur Veidekke ska garantera att studenter ska köpa bostadsrätterna. I markanvisningen skriver Hans Bergquist att förstagångsupplåtelsen regleras i stadgarna, men sedan ska det vara ”fritt fram för vem som helst att köpa lägenhet”. Därefter ska ”grupptrycket styra så att huvuddelen kommer att vara studerande eller ungdomar och att det inte har någon större betydelse om det inte kommer in studerande i alla lägenheter”. När Lundagård frågar Veidekkes vd Hans Bergquist hur stadgarna ska utformas vill han inte svara.

– Där kommer jag inte att göra något uttalande, utan det är en fråga som återstår i diskussionen med kommunen.

Kommunens exploateringschef, Hans de Maré, försäkrar dock att man kommer att bevaka att villkoren i markanvisningen följs.

– De kvarstår ograverade så vitt jag vet, säger han.