Grundutbildningen i Lund tvingas skära ner trettio miljoner kronor nästa budgetår. Vilka fakulteter som drabbas avgörs under hösten.
Under 2004 kommer universitetet att utbilda långt fler studenter än man får ersättning för – något som universitetet förlorar trettio miljoner på.
– Förra året fick vi signaler från utbildningsdepartementet om att man skulle få ersättning för ett utökat uppdrag. Men det fick vi inte så vi måste ta igen motsvarande trettio miljoner under 2005, säger Sten Wennerström, planeringschef vid Lunds universitet.
Färre studenter och besparingar kommer att vara nödvändiga åtgärder för att komma tillrätta med underskottet.
För universitetet kommer detta olägligt. Minustecknen i universitetets bokslut avlöser varandra. Resultatet för första halvåret i år visar på ett underskott på 315 miljoner kronor, en försämring med 182 miljoner i jämförelse med samma period förra året.
Sten Wennerström säger att den svåra ekonomiska situationen gör att åtstramning av grundutbildningen blir extra smärtsam.
– Eftersom vi redan nu ligger med ett underskott och därmed är mindre flexibla blir det tuffare. Risken är att det blir konkreta neddragningar.
Efter att regeringens budgetproposition lagts fram börjar universitetsstyrelsen sitt arbete med att avgöra vilka fakulteter som får ta smällen.
Jan Svensson, dekan för humaniora och teologi, säger att han håller tummarna för att deras utbildningar inte drabbas alltför hårt. Redan i årets budget går fakulteten med ett rejält underskott.
– Problemet som vi har är att vi får större pris- och löneökningar än medelstilldelningar, säger han.
Han menar att det inte längre är möjligt att göra generella besparingar, utan att det blir delar av verksamheten som får stryka på foten.
– Ska vi klara detta med en osthyvelsprincip blir det besvärligt eftersom vi är förbi smärtgränsen redan. Ska vi ta ännu mer riskerar vi att sänka kvaliteten under en
acceptabel nivå, säger han.
Lunds tekniska högskola, LTH, tampas med flera problem. De utbildar fler studenter än vad de får ersättning för, men drabbas också hårt av den svaga konjunkturen. Över 70 procent av forskningen finansieras med externa medel. När företagens vinster minskar, bantar de också satsningarna på forskning.
Men LTH:s rektor Gunilla Jönsson säger att de är väl förberedda på att grundutbildningen måste slimmas. Antalet valbara kurser kommer att reduceras.
– Vi minskar antalet kurser och vi samordnar. Jag tror inte att det kommer att bli så negativt för våra studenter. Visst är det smärtsamt många gånger att ta bort det vi inte kan ha kvar, men det är så vi måste jobba, säger hon.