Varje år glömmer tusentals studenter att lämna tillbaks de lånade kursböckerna i tid. För många blir det en dyr historia. Bara i år har UB fått in drygt 200 000 kronor i förseningsavgifter. Men den innestående skulden är lika stor.
Glömt att lämna tillbaks kursböckerna i tid? Då vet du att det kan svida i plånboken. Förseningsavgiften är tio kronor per dag och kursbok så låneskulden växer snabbt. Fem böcker som lämnas en vecka för sent ger en skuld på 350 kronor.
Enligt siffror som Lundagård tagit fram är lundastudenterna skyldiga biblioteken vid Lunds universitet mycket pengar på grund av slarvet. I början av augusti uppgick den till 288 298 kronor varav skulden till UB var 67 138 kronor.
Studenterna som missat inlämningsdagen reagerar med allt från en axelryckning till ett vredesutbrott.
– En del kan ha fyra veckors försening på åtta böcker. De brukar inte vara så jättenöjda. Vissa har jättebra koll och lägger upp 850 kronor utan protester medan andra klagar på 80 kronor, berättar Klara Petersson som jobbar i lånedisken på UB.
Det finns studenter som inte känner till reglerna trots att det alltid medföljer en lapp med information om förseningsavgiften. Klara Petersson berättar att de flesta
accepterar förseningsavgifterna, men att det också har hettat till.
– Det har hänt att det blivit bråk och käbbel över lånedisken. En del struntar bara i skulden och lånar inte mer, säger hon.
Under årets sju första månader har UB fått in 218 000 i förseningsavgifter och drygt 31 400 kronor för förkomna böcker. Men av den dryga kvartsmiljonen som är kvar kommer inte allt att betalas in. Så länge studenterna lämnar tillbaka böckerna kräver inte biblioteken in förseningsavgiften. Vill studenten fortsätta låna måste däremot skulden regleras. Personen som aldrig lånar mer kan därför lämna tusentals kronor efter sig i förseningsavgifter. Med några års mellanrum rensar UB ut de lånekortsinnehavare som inte längre är aktiva. Inte heller då skickas några krav ut om förseningsavgifter. Systemet med böter infördes 1998 på initiativ av studentkårerna som ville ha en större ruljans på böckerna.
– Vi är inte intresserade av de här pengarna. Vårt enda syfte är att få in böckerna, säger Kai Ericsson, administrativ chef på UB.
Han påpekar att förseningsavgifterna inte är ett sätt att tjäna in pengar åt biblioteket.
– Det visar sig också i det att vi inte går till inkasso. Summan är bara en tvåhundradel av vad vi omsätter. Vi vill ha in boken. Därför är förseningsavgifter nödvändiga.
FAKTA
– Förseningsavgifter tas bara ut på kursböcker.
– Avgiften är 10 kronor per dag och bok.
– Maxavgiften på en försenad bok är 280 kronor.
Man får ha 100 kronor i skuld. När det överstiger är man förbjuden att låna nya böcker eller att låna om böckerna.