Studentkritik mot kafékontrakt

- in Nyheter
@Lundagård

Tegnérs förblir den enda krögaren i AF-borgen. De har fått klartecken för att sköta driften av det stora kaféet med invigning i

mitten av oktober.

Det legendariska Aten stängde i början på 70-talet och arbetet för att återigen kunna slå upp portarna till ett kafé i AF-borgen har varit omfattande. Den sista – men kanske mest känsliga frågan – har varit vem som ska driva verksamheten. Efter ett fiaskoartat anbudsförfarande med endast ett inkommet anbud som dessutom ratades, utökas nu det befintliga kontraktet med Tegnérs Matsalar. Tegnérs har idag ensamrätt på all matutskänkning på AF, men är samtidigt skyldiga att servera vid arrangemang som inte lönar sig.

Östgöta Nation är en av flera nationer som har varit starkt kritiska till Tegnérs. Kurator Johan Clason tycker att de håller på tok för höga priser och behöver konkurrens.

– Jag tycker att beslutet är mycket olyckligt. Jag är rädd att det inte kommer att bli de studentpriser som man har målat upp och därmed inte det studentvänliga projekt som man vill att kaféet ska vara, säger han.

Men Sven Larsson, vice vd för Tegnérs, slår ifrån sig kritiken. Han tycker att pratet om konkurrens är rent nonsens.

– Jag vet inte vad konkurrensen skulle bestå i. Att studenten väljer en fralla på kaféet istället för varm lunch hos oss? frågar han sig och fortsätter:

– De nationer som uttalade kritiken är väldigt dåligt pålästa. När de förde den här diskussion hade de bara ett halvår innan förlängt vårt avtal som säger att konkurrens inte får lov att finnas.

Sven Larsson tillägger att AF är nöjd med Tegnérs.

– AF har varit missnöjd med många restaurangoperatörer de har haft tidigare, men dagens huvudmän hade nog inte ens gått ur grundskolan då.

Även vd:n för AF-borgen AB, Mats-Ola Jönsson, tycker att nationernas kritik är ensidig. Han är lättad över att Tegnérs ska driva kaféet, precis som han föreslog från början.

– Jag är inte förvånad över att det gick som det gick med anbuden. Däremot är jag lite förvånad att man inte från ägarnas (nationernas, red. anm.) håll lyssnar mer på människor med erfarenhet. Det här är första gången någonsin i AF:s och AF Borgens historia som vi har en krögare som faktiskt inte går back och som kan betala sin hyra i tid, säger han.

Johan Clason tycker att det är beklagligt att nationernas kritik avfärdas.

– Deras inställning är tråkig eftersom nationerna är huvudmän och sitter i AF:s överstyrelse som har sjösatt projektet på vissa kriterier, säger han.

För att få driva kaféet måste krögaren följa AF:s krav på generösa öppettider och låga priser på ett bassortiment, bland annat kaffe. Dessutom får krögaren inte ordna egna arrangemang eller sälja rörelsen, vilket skrämde bort intresserade krögare. Inte heller Tegnérs bedömde att kaféet skulle kunna gå runt på de premisserna. Istället erbjöd de AF att bli huvudägare i ett eget kafébolag tillsammans med dem. Men det var AF inte intresserat av.

Enligt Mats-Ola Jönsson har Tegnérs gått med på i stort sett alla krav som AF har. Samtidigt varnar han för att man måste ”anpassa verksamheten till verkligheten”. Kontraktet löper på tre månader i taget, med möjlighet för båda parter att förhandla om villkoren. Det innebär att Östgöta nations farhågor snabbt kan bli verklighet.

– Till nästa hösttermin kommer förutsättningarna för kaféet att vara kända och det är då man kan spika hur man kan köra i fortsättningen, säger Mats-Ola Jönsson

– Inget företag kan driva något utan att tjäna pengar på det, säger han.