Miljonbesparing på Sam

- in Nyheter
@Lundagård

Samhällsvetenskapliga fakulteten måste spara sju miljoner kronor nästa år.

– Vi blev utlovade att detta inte skulle hända, säger dekanen.

Hur vi än gjort skulle någon blivit upprörd, kontrar universitetsdirektören.

Åren 2002-2003 fick samhällsvetenskapliga fakulteten i uppdrag av universitetet att bygga ut sin verksamhet. Enligt ett förslag från universitetsledningen måste nu 400 studieplatser dras tillbaka och nästan sju miljoner kronor sparas.

Anledningen är att universitetet måste skära ner 19 miljoner, och enligt förslaget ska neddragningarna baseras på vilka utbildningar som byggts ut de senaste åren.

– Vi har valt den principen för att vi tycker den är rimlig, säger Peter Honeth, som är universitetsdirektör.

Han säger att han förstår upprördheten på samhällsvetenskapen, men att någon fakultet skulle tycka att det var orättvist hur man än gjorde. Dessutom påtalar han att LTH fått i uppdrag att utöka sina studieplatser utan att få någon ytterligare ersättning, vilket i praktiken innebär en besparing på sju miljoner.

Sune Sunesson, dekanus på samhällsvetenskapliga fakulteten, håller inte med om resonemanget.

– Vi tycker att alla ska dela broderligt, på samma sätt. Vi har inte fått någon ordentlig förklaring på varför man vill göra så här.

– Dessutom blev vi utlovade att det här inte skulle hända när vi gick med på utbyggnaden, säger han.

Enligt Peter Honeth kom utbyggnaden till i dialog mellan universitetsledningen och fakulteten.

Finns det inte risk för att fakulteterna blir rädda för att bygga ut sin verksamhet om pengarna så lätt kan dras in?

– Jo, det tror jag – det gäller även universitetet i stort. Vi måste fundera på hur stora risker vi vågar ta om utbyggnaden skulle bli aktuell igen. Hur säkra kan vi vara? Från statens sida fanns det en stark prioritering på att vi skulle nå målet att 50 procent av varje årskull läste på högskolan och vi hade förhoppningar om att vi skulle få mer pengar. Men nu är signalerna tydliga om att det inte finns några.

Samhällsvetarkårens ordförande Ylva Berg är framför allt upprörd över att det inte finns något långsiktigt tänkande för utbildningarna.

– Det finns inget som är tänkt att vara långsiktigt på samhällsvetenskapliga fakulteten, utom möjligen A-kursen i statsvetenskap, säger hon.

Hon anser att fakulteten har offrats.

– Det känns väldigt bittert för oss, och det visar att samhällsvetenskapen inte har så hög status. Och det tycker jag är jättetråkigt.

Men Peter Honeth förnekar bestämt att status skulle vara inblandat – det är enbart principen som gäller. Förslaget ska behandlas av universitetsstyrelsen i november, och på samhällsvetenskapliga fakulteten hoppas man fortfarande på förändringar.

– Vi försöker ha kontakt med universitetsledningen, säger Sune Sunesson.

Men Peter Honeth ger dem inte mycket hopp.

– I grova drag tror jag att det kommer att se ut så här. Det har diskuterats noga med alla fakulteterna och med LUS, säger han.