Valet av general är demokratiskt

- in Debatt
@Lundagård

I förra numret gick Lars Larsson, fd LUS-ordförande, till angrepp mot karnevalen som han hävdade är en mansdominerad organisation, styrd av konservativa krafter som alltid väljer en manlig spexare till general. Nu svarar Karnevalskommittén från 2002.

För att kunna bemöta debattörens inlägg är det är viktigt att känna till karnevalens organisation. Förutom alla karnevalister och karnevalsbesökare, finns det tre olika församlingar med karnevalistiskt intresse. En utredningsgrupp som utreder förutsättningarna för Lundakarnevalens genomförande, en valberedning som ska föreslå karnevalskommitté samt Karnevalskommittén. Alla tre väljs av Karnevalsorganet. Det är sedan karnevalskommittén som, med en lagom blandning av historik och nytänkande, ordning och inspiration, ekonomi och rajtantajtan, skapar hela organisationen kring Lundakarnevalen. Det finns ingen direkt koppling mellan utredningsgruppen och Kommittén när det gäller deltagande. Det kan däremot betraktas som en merit att ha suttit med i utredningsgruppen.

I förra inlägget ställde sig författaren frågande till jämställdheten i Lundakarnevalen. Jämställdhetsdebatten i Studentlund har givetvis innefattat även Lundakarnevalen, vilket också synts i könsfördelningen på de styrande i de senaste karnevalerna på ett positivt sätt. Debatten verkar dock kvarstå för karnevalens del och det är därför viktigt att alla eventuella frågetecken kan rätas ut.

För karnevalens räkning vill vi påpeka att vi genomgående under arbetet med Lundakarnevalen 2002, också i vårt val av general, arbetade på lika villkor. Vi som satt i Karnevalskommittén 2002 hade samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter, något som var en förutsättning för att samarbetet skulle fungera. För oss är detta jämställdhet.

Debattinlägget efterfrågade jämställdhet på en enskild post. Det är väldigt lätt att fokusera på valet av general när jämställdheten ska diskuteras i Lundakarnevalen. Det är också lätt att glömma bort att det är Karnevalskommittén, som är en demokratiskt vald och jämställt arbetande församling, som väljer karnevalsgeneral. Att den gamle generalens röst skulle väga tyngre än någon annans, att den gamla kommittén skulle ha något med valet av general att göra, eller att någon av oss skulle ställt upp på att den gamla generalen fick utse den nya är helt felaktigt. Valet av general sker utifrån demokratiska principer med omröstning inom kommittén. Så fungerade det 2002, och vi önskar att det kommer att fungera så 2006 också.

Det är med glädje och stor tillförsikt vi nu ser att arbetet inför nästa karneval påbörjats och att engagemanget för karnevalen 2006 verkar stort. Lundakarnevalen 2006, er karneval!

Med karnevalistiska hälsningar,

Karnevalskommittén 2002 genom Mats Nilsson,
Karnevalsgeneral 2002