Brist på studenter i AF:s styrelser

- in Nyheter
@Lundagård

Representationen i Akademiska föreningen har flera brister. Det finns endast en kvinna bland tretton studentrepresentanter i AF:s styrelser. Dessutom har flera av dem som är tillsatta att bevaka studenternas intressen inte själva varit studenter på flera år.

I samtliga av AF:s tre styrelser finns platser reserverade för studenter. Lundagård har granskat hur många av dem som innehas av personer som inte längre studerar.

Av 13 ordinarie ledamöter och suppleanter är det minst fyra som inte tagit poäng vid Lunds universitet under 2004. Tre av dem har inte registrerat avslutade kurser på flera år och värst är situationen i AF- Borgens styrelse.

– Det är givetvis ett problem att ingen av de ordinarie i styrelsen är studerande. Inför den här perioden sa jag till valberedningen att jag inte var intresserad eftersom jag inte är student, säger Jacob Branting.

Han tog sin sista poäng i Lund 1997 och är idag anställd av universitetet. Efter att i fyra terminer ansvarat för AF-Borgens lokaler som edil valdes han in i styrelsen som studentrepresentant och sitter fortfarande kvar. Han menar att han blev invald eftersom det fanns få som var intresserade av styrelseposterna.

Beatrice Söderberg, ordförande i valberedningen under förra året, bekräftar att så var fallet.

– Intresset har varit fruktansvärt svagt. Särskilt för AF-Borgens styrelse. AF gör sitt yttersta för att få människor att söka så att man får en bra mix, säger hon. Posterna anslås på AF:s hemsida, skickas ut till nationerna och kårerna och vi jobbar även internt för att informera förmän i utskotten.

Är det inte svårt att representera Lunds studenter om man inte själv studerar?

– För att vara studentrepresentant behöver man inte vara studerande men man ska ha en god insikt i studentlivet, säger Beatrice Söderberg.

Vad gäller den skeva könsfördelningen blir hon först förvånad, men menar att det inte är något som skett avsiktligt.

– Det beror på att ingen har sökt. Vi har en jämställdhetsplan som på sikt ska se till att fördelningen blir någorlunda jämn. Men vi är inte skyldiga att kvotera in någon, säger hon.

AF:s ordförande Olof Jarlman är återhållsam med åsikter och han tycker att det är en fråga som bör diskuteras av AF:s överstyrelse som väljer styrelseposterna.

– Här handlar det för valberedningen att hitta den balans som är viktig för styrelsearbetet. Jag har inte fått intrycket att de skulle missgynna kvinnliga studenter. Inte heller i överstyrelsen finns det ett starkt manligt block som överröstar alla andra, säger han.

Flera av dem som sitter på styrelseposterna har rekryterats ur AF.s egna led. Hur högt lyfter man blicken för att finna aktiva studenter som representanter?

– Det är ingen lätt och genomskinlig organisation att verka i. Det krävs ganska mycket för att ”göra karriär”. Men det är samma sak för vilken förening som helst. Jag som ny ordförande har satt det som viktigt att blicka utåt, säger Olof Jarlman.