”Sverige blir fattigare på grund av sina invandrare”.
Det fick sjuksköterskestudenten Majid Majidi höra från sin handledare under praktiken på Lunds universitetssjukhus.
– Det var det värsta jag råkat ut för under min tid i Sverige, säger han.
Majid Majidi läser till sjuksköterska vid Lunds universitet. I januari i år påbörjade han en tio veckor lång praktik på Lunds Universitetssjukhus.
under en fikarast tillsammans med sin handledare började Majid Majidi berätta om sig själv. Om livet som student och om familjen. Han tänkte att det var ett bra sätt att lära känna sin handledare.
Samtalet ledde dock till något helt annat.
Handledaren började tala illa om invandrare med Majid Majidi, som själv flyttade från Iran till Sverige för sju år sedan. Enligt Majid Majidi ska hon bland annat sagt att ”Sverige blir fattigare på grund av sina invandrare”, ”invandrare reser till sina hemländer med mina skattepengar” och fortsatt med att fråga varför invandrarbarn skulle få lära sig sitt modersmål med hennes skattepengar.
Majid Majidi kände sig kränkt och blev ledsen av handledarens uttalanden.
– Jag har aldrig råkat ut för något liknande under den tid jag levt i Sverige, säger Majid Majidi.
Enligt Majid Majidi ska handledaren också ha anmärkt på hans svenska.
Men av rädsla för att hans klagomål skulle leda till repressalier i form av ett dåligt slutbetyg valde han att bita ihop och kämpa vidare de återstående sju veckorna under samma handledare.
– Jag kommer alltid till en ny plats med inställningen att alla är vänliga och jag har jobbat inom vården tidigare men aldrig varit med om något liknande. Bemötandet från handledaren är grunden för vad jag kommer få ut av praktiken och under sådana här omständigheter är det svårt att ta till sig någonting, säger han.
Efter tio veckors praktik tackade Majid Majidi alla han arbetat med på avdelningen – även handledaren som kränkt honom.
– Jag berättade för handledaren hur dåligt jag mått på grund av hennes uttalanden och kontrollerade en sista gång så jag inte missförstått henne på något sätt. Då svarade hon att det var hennes rättighet att säga vad hon tyckte. Hon sa också att många svenskar känner som hon gör, men att de bara vågar säga det hemma, säger Majid Majidi.
Nu har han anmält handledaren till antidiskrimineringsbyrån i Malmö och till Vårdvetenskapliga Studentkåren.
Efter det inträffade har han fått mycket stöd från andra studenter på utbildningen och från studentkåren.
Enhetschefen på avdelningen som Majid Majidi praktiserade på har också tagit kontakt med honom för att ge sitt stöd.
Kände du aldrig att du ville ge upp?
– Ett tag kände jag så, men jag fick också kraft till att orka jobba vidare. Jag tycker att jag har ett ansvar att kämpa mot att andra ska råka ut för samma sak som jag gjorde, säger Majid Majidi.