”Bostadspolitiken bidrar till hatet”

- in Nyheter
@Lundagård

Det egentliga problemet med affischkampanjen är kanske att den slår för tydligt mot klassklyftorna i dagens samhälle, tror studenten Lisa Palm.

Andreas Karlgren och André Johansson reagerar i sin debattartikel ”Lund tillhör även bratsen” mot en affischkampanj som riktat sig mot Lunds brats. Problemet med denna omtalade affischkampanj är kanske att den är alltför tydlig och slående mot dagens samhälle. Ett samhälle där vi ser en bred klassklyfta växa fram och därmed också ett tydligare ställningstagande mot just detta.

Att det finns ett uttalat ”hot” mot bratsen och att personer med backslick och märkeskläder inte går säkra i Lund är en överdrift. Självklart är motsättningarna och meningsskiljaktigheterna mellan de olika ”grupperingarna” i vårt samhälle både distinkta och stundtals hänsynslösa, men inte utan belägg. Jag tror att en av de huvudsakliga anledningarna till detta så kallade ”hat” är den bostadspolitik som på senare tid förts i Sverige.

I insändaren nämns som ett av de privilegium som kännetecknar en bra brat att han/hon till exempel fått en central femma i Lund av mamsen och pappsen i studentpresent. Att detta leder till en uttalad avsky mot dessa studenter som går på samma universitet är förståeligt. Vi andra ”vanliga” studenter som lever utan hjälp från mamsen och pappsen blir dagligen påminda om vilka vi är, speciellt i närheten av dessa brats.

Att det skulle existera ett liknande hot mot män i kampen om jämställdhet är en ofta förekommande liknelse och schablonbild, som målas upp för att försvara det rådande patriarkala samhället.

Denna diskussion handlar inte om klädkoder eller beteenden i första hand, utan om en så central fråga som enskilda medborgares privatekonomi och därmed de klyftor som skapas av de ojämnt fördelade tillgångarna i samhället. Makten ligger i många avseenden hos dem som alltid haft möjligheten att välja. Det innebär att det är upp till ”den rika massan” att dela med sig och att lära sig leva med ett samvete och medkänsla för de som inte lever under samma förutsättningar.

Kampen handlar om strävan efter ett rättvist samhälle och inte om någon inbördes hatstrid. Det handlar verkligen inte om klädstilar eller något annat lika ytligt, men det borde väl de flesta redan ha förstått. Eller?

Lisa Palm

Genusstudent