”Gör din röst hörd”

- in Debatt
@Lundagård

Våra rättigheter som studenter innebär också ett ansvar för demokratin, skriver humanistkårens valnämnd.

I Humanistkårens senaste fullmäktigeval låg valdeltagandet på 2,8 procent. Det betyder att 4 180 medlemmar inte finns representerade i kårens högsta beslutande organ i dag. Det vill vi ändra på.

Ett av de grundläggande problemen genom åren är att det funnits för få kandidater, vilket har gjort kårens fullmäktigeval till skenval – alla som ställt upp har blivit inröstade.

Kåren kan för utomstående se ut som en klubb för inbördes beundran, en bunt elitistiska och exkluderande viktigpettrar som fikar upp studenternas terminsavgifter i timslånga möten. Men visste du att vi erbjuder utbildningar i kår- och påverkansarbete till alla nya fullmäktigeledamöter, till alla nya kursombud, till alla nya studeranderepresentanter på den humanistiska fakulteten? Vi gör dessa ibland timslånga möten meningsfulla. Vi gör skillnad.

Mer än en tiondel av Lunds universitets studenter läser vid den humanistiska fakulteten. Vad vore Sveriges största universitet utan humanisternas röst?

I dag får vi studenter många rättigheter serverade på ett silverfat. I högskolelagen står det att vi har rätt till representation i alla beslutande och beredande organ. Det är Humanistkårens fullmäktige som utser dessa representanter på den humanistiska fakulteten. Det är dessa representanter som ger universitetet ett studentperspektiv. Ditt perspektiv. Det är allas vår skyldighet att ta vara på den rättigheten.

Allt detta handlar om demokrati. Rätten för studenterna att representeras, rätten för studenterna att utse sina egna representanter, rätten att göra sin röst hörd. Därför är det av största vikt att alla bryr sig. Paja inte demokratin. Öppna inte upp för bokbål. Gör skillnad!

Martin Gustavsson

Marie Hoen

Marie Lidén

Lunds humanistkårs valnämnd