Fixa studenternas ekonomi, höj kvaliteten på utbildningen och skär inte ner på antalet studenter.
Det uppmanar ordföranden för Sveriges förenade studentkårer, Elin Rosenberg, den nya regeringen i ett öppet brev.
Grattis Alliansen till en storseger! Nu är det upp till bevis som gäller och vi studenter har stora förväntningar på er. Inte minst eftersom Alliansen alltid talat om hur viktigt det är med utbildning och forskning för att det ska gå bra för Sverige även i framtiden.
I valrörelsen har ni gått ut med ett antal löften, ibland gemensamt, ibland var och en för sig. Nu förväntar jag mig att ni håller vad ni lovat.
Det första och mest akuta är naturligtvis studenters ekonomi. Tre av er fyra har lovat höjning av studiemedlet och jag utgår från att detta kommer synas i den kommande budgeten.
Studenter som i dag inte kan eller har möjlighet att arbeta vid sidan av sina studier går back varje månad. Alltför ofta tvingas de avbryta sina studier, en förlust för såväl samhälle som individ.
Så kan det naturligtvis inte fortsätta.
Nu är det inte bara studiemedlet som orsakar studenternas otrygga ekonomiska tillvaro, något Alliansen tillsammans med miljöpartiet visat medvetenhet om när ni i våras föreslog en ny översyn av studenternas sociala villkor. Studenter som blir sjuka eller arbetslösa under sommaren ska inte tvingas att hoppa av sina studier, något som ibland sker i dag.
Jag ser fram emot denna översyn och utgår från att ni vill diskutera de idéer till lösningar vi har. Det måste till en förändring.
Kvaliteten på landets högskolor och universitet är hotad. Antalet lärare har minskat och ibland får studenterna nöja sig med tre timmars föreläsningar per vecka.
Att något måste göras har SFS och allianspartierna varit eniga om under lång tid. Ni lovar nu att skjuta till mer pengar per student för att höja studiekvaliteten. Äntligen!
Jag utgår från att detta kommer alla studenter och utbildningar till del och att det inte blir några ensidiga satsningar.
En fråga jag har till er är om ni tänker skära ner antalet studenter? Detta är något som framförallt skulle drabba de nya högskolorna, som ju ofta lockar personer som inte hade börjat studera om inte just den högskolan funnits. Ofta personer som saknar akademisk bakgrund, men också de som helt enkelt inte har möjlighet att flytta till annan ort på grund av barn och familj. Hur blir det egentligen?
Till sist är jag mycket glad att Alliansen sagt att det inte under några som helst omständigheter ska införas terminsavgifter för svenska och europeiska studenter. Detta litar jag på.
Högre utbildning angår alla, ska vara tillgänglig för alla och därför också betalas av alla.
Ordförande för Sveriges förenade studentkårer
Pressbild: Ulrika Vendelbo