Styrelseordföranden för ett kurslitteraturförlag och lärare med privata intressen i besluten har valt kurslitteratur till undervisningen i statsvetenskap.
– Det är möjligt att det har slarvats med det formella, säger institutionens prefekt.
Fram till 2005 var Lars-Göran Stenelo styrelseordförande både för statsvetenskapliga institutionen och förlaget Studentlitteratur. Från det förlaget kommer en stor del av böckerna som institutionsstyrelsen valt som ordinarie kurslitteratur.
Lärare tog beslut om egen bok
Vid flera tillfällen har också lärare på institutionen beslutat att använda kurslitteratur skriven av nuvarande eller tidigare nära arbetskamrater till dem själva.
En lärare har också varit med och beslutat att en bok hon själv medverkat i ska vara obligatorisk.
– Jag har svårt att kunna säga att det inte är något annat än jäv, säger Christian Sjöstrand, verksjurist på Högskoleverket.
Tog beslut innan boken fanns
Ett exempel. Vid ett möte i december 2004 beslöt institutionsstyrelsen att den ännu outgivna ”Politisk etik” skulle användas som kurslitteratur. Studentlitteraturs styrelseordförande Lars-Göran Stenelo var med om att fatta beslutet. Drygt två veckor efter styrelsens beslut gavs boken ut på förlaget.
– Jag lade mig aldrig i inköpen. Om det fanns ett jävförhållande skulle jag säga till, säger Lars-Göran Stenelo som i dag är pensionerad från tjänsten på institutionen. Han anser inte att han varit jävig men vill i övrigt inte ge några kommentarer.
Satt kvar på mötet
Att Stenelo sällan eller aldrig la sig i diskussionerna om kurslitteraturen bekräftas av studentrepresentanterna i styrelsen.
Enligt “jävsregler för högskolan” ska dock en person som kan anses jävig inte ens närvara i rummet när beslut fattas.
Men en granskning som Lundagård gjort av en stor mängd protokoll visar att Stenelo inte vid något tillfälle anmält jäv eller gått ut från ett möte när böcker från Studentlitteratur diskuterats.
”Klart att det är jäv”
Efter en förfrågan från en studentkår i Stockholm yttrade sig Högskoleverket i fjol om jävsfrågor vid val av kurslitteratur. Verket skrev att läroboksförfattande lärare varken bör bereda eller besluta om kursplaners litteraturlistor eftersom de kan ha ekonomiska intressen av utfallet.
Men det har ändå skett på statsvetenskapliga institutionen.
I maj i år beslutade institutionsstyrelsen att boken Internationella relationer ska vara obligatorisk kurslitteratur på A-kursen i statsvetenskap. Karin Aggestam som medverkar i boken var också med och fattade beslutet.
– Det är klart att det är en jävsituation. Det ska vi nog vara mer uppmärksamma på i fortsättningen, säger Christer Jönsson som vid årsskiftet tog över posten som institutionsstyrelsens ordförande efter Lars-Göran Stenelo.
”Det är möjligt att det slarvats”
På litteraturlistan till A-kursen i statsvetenskap återfinns totalt fem böcker skrivna av författare med anknytning till institutionen. Tillsammans utgör de mer än en tredjedel av den obligatoriska kurslitteraturen. Fem böcker är också utgivna på förlaget Studentlitteratur.
Men Christer Jönsson hävdar bestämt att det stora antalet böcker av egna författare och böcker utgivna på Studentlitteratur inte har någonting att göra med att ledamöter med andra intressen än kurslitteraturens kvalitet varit med och fattat besluten.
– Det är möjligt att det har slarvats med det formella men det har inte haft några konsekvenser som gynnat enskilda lärare och missgynnat studenter. Jag har svårt att se att det här som en stor sak, säger Christer Jönsson.
Litteraturen kan ses över
Studentrepresentanten Tilde Dahlqvist som var med på styrelsens möten minns inte att man någonsin diskuterat vem som skrivit en bok eller vilket förlag den givits ut på. Studentrepresentanterna har också svårt att anmärka på vilken litteratur som väljs.
– Lärarna har ett kunskapsövertag. Som student är det svårt att säga ”varför den boken – varför inte den här?”, säger hon.
”Böckerna kan ses över”
Flera av de böcker som nu används på kursen Statsvetenskap A har alltså valts ut av lärare som kan tänkas ha varit jäviga och därför inte borde ha närvarat på mötena. Studierektor Paula Uddman säger att man därför kanske behöver se över den befintliga kurslitteraturen.
– Om det är böcker vi fortfarande använder så kanske vi ska kolla om det har blivit fel i beslutsprocessen, säger hon.
SÅ VÄLJS KURSBÖCKERNA
Paula Uddman är studierektor på statsvetenskapliga institutionen. Det är hon som lägger fram ändringar i litteraturlistor för styrelsen.
– Men det är inte jag som kommit fram till förslagen. Det gör de lärare som är ansvariga för kurserna, säger hon.
Hon berättar att lärarna är organiserade i lärarlag som i sin tur lägger fram förslagen. Sedan är det upp till styrelsen att ta ställning till förslagen.
Det är mycket sällan som någon i styrelsen har åsikter om lärarnas förslag, enligt Paula Uddman. Men om det kommer synpunkter bordläggs ärendet och lärarna får åter diskutera frågan.
Tilde Dahlqvist, som tidigare satt i styrelsen som studentrepresentant, berättar att omröstningarna inte är särskilt formella.
– Det var mer ett mummel eller ett sorl än ett tydligt ja, säger hon.
TRE EXEMPEL
Politisk etik
Torsdagen den 14 december 2004
Statsvetenskapliga institutionens beslutar att den ännu inte utgivna boken Politisk etik av Mats Sjölin, docent på institutionen, ska bli ordinarie kurslitteratur. Med på mötet sitter styrelsens ordförande, prefekten Lars-Göran Stenelo, som även är styrelseordförande i förlaget Studentlitteratur. Samma förlag som sexton dagar efter institutionsstyrelsens möte ger ut Politisk Etik.
Två av de resterande fyra lärarledamöterna på styrelsens sammanträde, Magnus Jerneck och Anders Sannerstedt har tidigare skrivit en bok tillsammans med Mats Sjölin. Enligt Christian Sjöstrand, verksjurist på Högskoleverket, kan det handla om en jävsituation.
– Det kan falla inom delikatesspunkten. Man måste fråga sig hur nära relation de har, säger han.
Politiska partier
Måndagen den 21 november 2005.
Institutionsstyrelsen beslutar att boken Politiska partier ska ingå i den ordinarie litteraturen till kursen Politik och Styrelse. Boken, skriven av bland andra Gissur Erlingsson som tidigare varit aktiv vid institutionen, är utgiven av Studentlitteratur.
Erlingsson har tidigare skrivit ett kapitel i boken Politik i globaliseringens tid som sammanställts av redaktörerna Lars-Göran Stenelo, Magnus Jerneck och Christer Jönsson.
Stenelo och Jerneck är båda närvarande på mötet och beslutar att Politiska partier ska bli ordinarie kurslitteratur.
I statsvetarstudenternas kursutvärderingar från i våras sågas boken. Över 30 procent av studenterna tycker att boken ska bytas ut. Den får kommentarer som ”Denna boken hade vi i stort sett ingen användning för”, ”Mycket onödigt köp” och ”Jag klarade kursen bra utan att ens titta i boken”. Trots detta väljer institutionen att behålla boken.
Internationella relationer
Tisdagen den 16 maj 2006.
Institutionsstyrelsen beslutar att boken Internationella relationer ska användas som kurslitteratur på kursen Internationell politik. Redaktörer för boken är Jakob Gustavsson och Jonas Tallberg, båda med stark koppling till Statsvetenskapliga institutionen.
I boken, som är utgiven på förlaget Studentlitteratur, medverkar flera av lärarna på institutionen. En av dem är universitetslektor Karin Aggestam, hon är också med och beslutar att boken ska vara obligatorisk kurslitteratur.
På baksidan av boken Internationella relationer står: ”I dag skördar vi frukterna i form av en ny, synnerligen aktiv generation forskare, som med denna bok erbjuder nästa generation studenter något de själva inte hade tillgång till – en genomarbetad, heltäckande och lättillgänglig forskningsöversikt på svenska”. Citatet är signerat Christer Jönsson, nytillträdd ordförande i institutionsstyrelsen. Även han deltog på mötet.