Två kårer lämnade som väntat samarbetsorganet Lunds universitets studentkårer (Lus) på tisdagskvällen.
– Vi sitter fast i samma hjulspår som vi gjorde för flera år sedan och vi ser tyvärr ingen annan utväg än att lämna samarbetet, skriver Juridiska föreningens ordförande Emelie Svensäter i ett pressmeddelande.
Både Juridiska föreningens och Lundaekonomernas fullmäktige beslutade på tisdagskvällen att lämna Lus.
– Vi har kommit fram till att det är det bäst för Lundaekonomerna och dess studenter att lämna Lus. Samarbetet kostar i dag betydligt mer än vad det kommer våra studenter till gagn, skriver ekonomordföranden Gina Aspelin i ett pressmeddelande.
Gammal konflikt
Klyftan som orsakade avhoppen är lika gammal som organisationen själv. På ena sidan finns kårer som Juridiska föreningen och Lundaekonomerna som vill se ett slimmat Lus som endast driver konsensusfrågor. På andra sidan finns bland annat Humanistkåren och Samhällsvetarkåren som vill ha ett starkt Lus som driver politik.
Den senare falangen har länge haft övertaget röstmässigt och hos Juridiska föreningen och Lundaekonomerna har det funnits ett missnöje med att deras kompromissförslag röstats ned.
Överens i politiska frågor
Paradoxalt nog är medlemskårerna i stort sett överens i studentpolitiska frågor, även om Juridiska föreningen och Lundaekonomerna inte avvisar studieavgifter för utländska studenter. I stället är det organisationens form som nu leder till ytterligare avhopp.
– Lus i sin nuvarande form borde kunna vara mer effektivt och agera mera med tanke på de personella resurser i form tre och en halv heltidsarvoderade som arbetar för organisationen, skriver Gina Aspelin.
Universitetet talar endast med Lus
Avhoppen lär innebära att Teknologkårerna, som lämnade Lus redan 2004, förnyar sina krav på att det centrala inflytandet över universitetet ska delas. Men Lunds universitet har tidigare varit mycket tydliga med att deras samtalspartner är Lus.
– Vi är medvetna om att vi genom ett utträde ur Lus kommer att förlora vår direkta inverkan på universitetet i dagsläget, men trots att det för oss är angeläget att kunna påverka universitetet menar vi att den påverkan som sker genom Lus i dag alltför ofta inte har Juridiska Föreningens stöd, trots att frågor drivis i vårt namn, säger Emelie Svensäter.
Kan leda till höjd terminsräkning
Anledningen till att beslutet om utträde kommer nu är att Lus enligt stadgarna måste få utträdesansökan före årsskiftet för att det ska gälla från 1 juli 2007.
För studenterna i de kvarvarande medlemskårerna kan avhoppen leda till högre terminsräkningar. Dagens avgift på elva kronor per termin får sannolikt höjas om inte nedskärningar ska göras på kansliet.