Latin och grekiska läggs ner

- in Nyheter
@Lundagård

Grundutbildningen i latin och grekiska läggs ner vid Lund universitet.

Det beslutade området för humaniora och teologi på onsdagen.

– Jag hade nästan räknat med det. Men det är tråkigt. Det känns konstigt att man lägger ner ett ämne som funnits under hela universitetets historia, säger latinstudenten Ellen Fröh.

Damoklessvärdet har hängt länge över latin och grekiska på Lunds universitet. I dag kom dödsstöten. Områdesstyrelsen för humaniora och teologi beslutade att lägga ner grundutbildningen i båda språken redan nästa år. Endast de som redan studerar ämnena kommer att få fortsätta sina studier.

– Det är svårt att veta vad man ska tycka. På lång sikt är det inte ekonomiskt hållbart att driva kurser med så få studenter. Men det känns märkligt när en hel utbildning ryker, säger Ellen Fröh som läser a-kursen i latin den här terminen och tidigare även har studerat grekiska.

Forskningen bevaras

Ellen Fröh menar att nedläggningen säger en del om universitetet i dag.

– Jag hade förväntat mig att studenter även skulle fundera på sina studier på fritiden. Men nu känns det mer som att det som man pluggar är skilt från det man gör på fritiden. Det är som gymnasiet igen, säger hon.

Det finns dock fortfarande en öppning på universitetet för språken. Forskningen bevaras i båda ämnena. Därmed finns chansen att starta grundutbildning igen om intresset ökar

– Vi har fattat ett beslut att vi ska arbeta för att återuppta utbildningarna i latin och grekiska så snart det är möjligt. Att lägga ner utbildningarna är inget beslut som vi önskar ta, säger Jan Svensson, dekan för område humaniora och teologi.

500 platser bort

Även bortanför de klassiska språken väntar kraftiga nedskärningar. Totalt ska 500 helårsstudieplatser bort nästa år. Utbildningen i språkteknologi läggs ner helt.

– Den startade bara för några år sedan. Det är lite trist att den inte hunnit sätta sig. Men utbildningen blev inte den succé som vi trodde, säger Jan Svensson.

I övrigt försvinner många platser inom ämnena engelska, etnologi, humanekologi och arkeologi. Men i de fallen handlar det inte om nedläggningar av hela ämnen.

Färre mentorsmöten för studenterna

Dessutom drabbas mentorsverksamheten som enligt flera undersökningar lett till bättre studieresultat för deltagarna. Nästa år skärs bidraget ner med omkring 30 procent.

– För studenten kommer det att innebära färre möten. Men vi kommer ändå att kunna hålla kvar själva systemet, säger Jan Svensson.

Text: Patrik Kronqvist