Ut med latin och grekiska.
In med jiddisch.
Öronmärkta pengar gör att du troligen snart kan plugga ett nytt språk vid Lunds universitet.
År 2000 utnämndes jiddisch till ett av fem officiella minoritetsspråk i Sverige. Det är anledningen till att språket nu blir ett nytt ämne vid Lunds universitet.
– Det är ett minoritetsspråk i Sverige, om än med en åldrande befolkning. Jämfört med andra minoritetsspråk som samiska och romani chib används det inte speciellt aktivt. Det här uppdraget handlar mycket om att bedriva forskning innan det är försent, säger Eva Wiberg, dekanus vid Språk- och litteraturcentrum.
Riktat stöd till språket
Jiddisch har tidigare inte givits på något svenskt lärosäte, men jiddischstudier bedrivs vid flera ledande universitet i världen, bland annat Columbia University och i Oxford.
Med uppdraget följer ett riktat stöd om 1,5 miljoner kronor per år. Det är anledningen till att området för humaniora och teologi kan satsa på ett nytt språk samtidigt som grundutbildningen i latin och grekiska läggs ner.
– Det här belastar inte områdets budget. Att minoritetsspråken ska ha stöd har bestämts på regerings- och riksdagsnivå. De här språken ska absolut inte ställas mot varandra, säger Eva Wiberg.
Troligen blir det undervisning
Att jiddisch hamnade i Lund är ett resultat av en överenskommelse mellan de sex största universiteten i Sverige. Lärosätena har enats om vilka lärosäten som ska ha huvudansvar för svenska minoritetsspråk, eller språk som anses viktiga men som har ett litet antal studenter.
Ännu har Lunds universitet inte fått något officiellt uppdrag från utbildningsdepartementet att starta jiddisch, men i budgetpropositionen finns pengar reserverade för satsningen.
Exakt hur ämnet ska utformas i Lund vet man inte. På listan talar man om att universitetet ska upprätthålla kompetens i ämnet. Det kan innebära enbart forskning, men troligen blir det även undervisning i språket, enligt Eva Wiberg.
I en inledande fas ska universitetet nu utreda vilken kompetens som finns på området i dag. Planerna kommer att kunna presenteras närmare i vår.
Fakta
- [checklist]Jiddisch är en sorts tyska från medeltiden, men med många låneord från slaviska språk. Jiddisch skrivs med hebreisk skrift. Jiddisch är det språk som tidigare talades av de flesta judar i norra och östra Europa och Ryssland. En mycket stor del av de jiddischtalande dödades dock i förintelsen. Numera finns de flesta i USA, Israel och Ryssland. De som har bevarat språket bäst tenderar att vara ortodoxa judar. I Sverige bor i dag mellan 5 000 och 6 000 personer som förstår språket. 1978 fick amerikanen Isaac Bashevis Singer, som skrev sina romaner på jiddisch, nobelpriset i litteratur. Källa: Nationalencyklopedin[/checklist]