Efter att Basilika stängdes i januari står den populära nationsklubben Kålles utan lokaler.
För Göteborgs nation har skandalen inneburit stora ekonomiska förluster.
Nu hoppas de få ta över verksamheten på Stora Södergatan i egen regi.
I slutet av januari bytte fastighetsägaren lås på nattklubben Basilika i Lund, eftersom hyran inte betalts på sex månader. I samband med det visade det sig att klubbens förra ägare redan i augusti, i hemlighet, sålt verksamheten till en dömd ekobrottsling.
Det kom som en total överraskning för Göteborgs nation, som sedan millennieskiftet hyrt nattklubbens lokaler för sin populära klubb Kålleseum varannan torsdag. Så sent som i december skrev nationen kontrakt med Basilika om att fortsätta driva klubben under 2007.
”Snudd på overkligt”
Men bara en vecka innan vårterminens första Kålles skulle hållas ringde de tidigare ägarna för att berätta att de sålt nattklubben och att den stängts.
– Det känns snudd på overkligt att vi har kunnat bli lurade och hållas kvar så länge, säger Cecilia Berggren, kurator på Göteborgs.
Trots att nationen flera gånger i höstas tog kontakt med de tidigare ägarna, eftersom de hört rykten om försäljningen, fick de inte veta sanningen.
– De blånekade och sa att ”självklart berättar vi för er om vi säljer”. Och då hade de redan sålt. När vi frågade varför det var en ny person och inte en av de gamla ägarna som skrev på kontraktet sa de att han satt fast i en bilkö, säger Cecilia Berggren.
Har ställts in en gång
För nationen är det inträffade ett stort ekonomiskt bakslag. Kålles är Lunds största nationsnattklubb och har kunnat ta in 550 besökare, till skillnad från festlokalen i nationshuset på Östra Vallgatan som bara rymmer 150 besökare. Det har dessutom varit svårt att hitta ersättningslokaler med tanke på att det behövs ett särskilt alkoholtillstånd.
– Visst finns det många lokaler i Lund, men vi vill ha ett nationstillstånd utöver det vanliga tillståndet. Och det innebär ganska mycket byråkrati för att en nation ska få komma in i en lokal, säger Cecilia Berggren.
Vill hyra lokalen
Hittills har Kålles kunnat hållas en gång i AF-borgen, men det är ingen önskvärd lösning, menar hon. Senaste torsdagen ställdes klubben in helt.
– Vi får se om vi får tillgång till Basilika om det kommer en ny förstahandshyresgäst. Nu undersöker vi våra möjligheter både där och på andra ställen.
En av dessa möjligheter är att Göteborgs själva tar över kontraktet för Basilika helt och hållet. Därför har nationen tagit kontakt med fastighetsägarna, som annonserat ut lokalerna för att hitta en ny hyresgäst.
– Det är klart att vi tänker i de banorna. Vi gillar lokalen och vill gärna komma tillbaka. Och vi skulle kunna förändra vår verksamhet en del då, säger Cecilia Berggren.
Klagomål från grannarna
Men fastighetsägaren August Lundbergs bygg ser helst butiksverksamhet i lokalerna, eftersom nattklubben dragit på sig klagomål från grannarna.
– Det är många som har ringt och är intresserade av att ta över den typ av verksamhet som varit där förut, men vi ser helst inte det. Fast vi vet inte alls i dag hur det kommer att sluta, utan har kört ut en annons och får se vad det ger, säger Ola Lundberg, fastighetsförvaltare på August Lundbergs bygg.
Planerar polisanmälan
Genom sitt juridiska ombud Thomas Axel-Nilsson planerar Göteborgs också att polisanmäla Basilikas tidigare ägare för att de brutit mot avtalet med nationen och därigenom orsakat en avsevärd ekonomisk förlust.
– Förutom det bedrägliga avtalet, som skrevs på i december, finns 2006 års avtal där de förband sig att informera nationen vid en försäljning av verksamheten. Att agera mot bolagsmännen blir effektivare om man får en åklagare med sig, säger Thomas Axel-Nilsson.
”Manipulerade oss”
Men enligt Martin Szepczynski, en av Basilikas tidigare ägare, var det den nya ägaren som manipulerade dem till att inte berätta om ägarbytet för Göteborgs nation.
– Han sa att han skulle ta kontakt med Göteborgs och berätta att han tagit över, och sa att ”ni kan väl vänta lite med att prata med dem, jag vill bara få ordning på några papper först”. Men vi berättade för nationen att vi hade en ny investerare, säger Martin Szepczynski.
”Vi hade inte en aning”
Enligt honom skrevs det kontrakt som upprättades i december under av en man som arbetade för den nya ägaren. Själva arbetade han och de tre andra tidigare ägarna bara kvar under en kortare period för att hjälpa till med bland annat marknadsföring.
– Vi hade inte en aning om att den nya ägaren hade de här intentionerna. Så fort vi förstod vad som hände hörde vi av oss till Göteborgs, säger Martin Szepczynski.
Foto: Martin Gustafsson