Alliansens studieavgifter kvarstår och en miljardsatsningen på studentbostäder och höjda studiebidrag uteblir. Nu höjs besvikna röster från Sveriges studentorganisationer.
I årets budgetförhandlingar tycks den nya regeringen ha prioriterat bort studenternas behov. Sveriges förenade studentkårer, SFS, går så långt som att kalla budgetpropositionen för ett svek mot studenterna.
– Tyvärr ser vi att inget av regeringspartiernas vallöften till studenterna uppfylls i budgeten, säger Johan Alvfors, vice ordförande för SFS.
98 procent mindre än lovat
Under valkampanjerna gick både Socialdemokraterna och Miljöpartiet hårt ut med att de ville förbättra villkoren för Sveriges studenter. Socialdemokraterna såg ett stort problem med bostadsbristen hos unga och ville införa en byggbonus på en miljard kronor till byggande av studentbostäder och små hyreslägenheter.
Enligt SFS beräkningar har detta anslag i budgetpropositionen krympt med 98 procent- endast 20 miljoner kronor avsätts till projektet. Och, enligt Johan Alvfors riktar det sig inte längre specifikt till byggandet av studentbostäder utan till något som kallas innovativa bostadssatsningar. SFS anser att bristen på bostäder för studenter är en nationell kris som växer för varje år som går och att regeringens bostadssatsningar är otillräckliga.
Även Talla Alkurdi, ordförande för S-studenter säger att bostadsbristen är akut.
– Vi hade verkligen velat se en större satsning på studentbostäder och små hyresrätter i årets budget. Samtidigt får man inte glömma bort att studenterna är en del av samhället i stort och att många av de satsningar som görs på välfärden kommer även dem till del, säger Talla Alkurdi. Inför nästa budget lovar hon att S-studenter kommer att lägga mycket krut på att få till en betydligt större satsning på studentbostäder.
Långt ifrån tillräckligt
Under valkampanjen sa Miljöpartiet att de ville öka antalet lärarledda timmar, höja studiebidraget, avskaffa studieavgifterna för utomeuropeiska studenter samt se till att studenterna omfattades av socialförsäkringslagen på samma villkor som arbetstagarna.
Antalet lärarledda timmar för humanister kommer som utlovat att öka. Men, den extra kvalitetssatsning som görs på 125 miljoner gånger två, är enligt SFS långt ifrån tillräckliga för att möta de stora behoven.
Studenterna får enligt den nya budgeten mer pengar i plånboken, men det blir studielånet, inte bidraget som höjs. Av Miljöpartiets tidigare löfte om att studiebidraget ska höjas med 300 kronor syns inga spår i budgeten. Enligt SFS är höjda studielån ingen långsiktig lösning och de tycker att regeringen i stället borde eftersträva en balans mellan bidrag och lån.
Studieavgifterna kvarstår
Beslutet om studieavgifterna kvarstår och SFS ser allvarligt på att regeringen väljer att gå vidare med alliansens förslag som öppnar upp för att göra avsteg från principen om avgiftsfrihet. Även S-studenter med Talla Alkurdi i spetsen instämmer i kritiken.
– Vi delar studentorganisationernas och lärosätenas analys och är väldigt oroade över att man i budgeten anammat Jan Björklunds tummande med principen om avgiftsfri utbildning. Därför tycker vi att det är viktigt att man nu från regeringens håll stannar upp och lyssnar in studenterna och lärosätena innan man går vidare med frågan, säger Talla Alkurdi.
Sammanfaller med forskningsanslagen
I slutet av veckan kommer SFS att presentera sina fördjupade budgetkommentarer där de lyfter och förtydligar ännu fler frågor. En av de saker som kommer att tas upp i denna analys är den ytterligare snedfördelning av anslag och forskningsanslag som ges till landets regionala högskolor i förhållande till de mer traditionella universiteten.
– Tyvärr sammanfaller anslag med forskningsanslagen i allt högre utsträckning. Därmed får de regionala högskolorna inte samma möjlighet att erbjuda utbildning med hög kvalité, säger Johan Alvfors.