Mer lärarledd tid och bättre ledarskap krävde Lus ordförande av universitetet.
Och rektor Göran Bexell instämde.
Konsensus och samförstånd präglade rektorsuppvaktningen den 1 maj.
Magnoliorna hade redan passerat sitt bäst före-datum när företrädare för kårerna på tisdagen tågade från AF-borgen för att ställa rektor till svars på Universitetshusets trappa.
Men speciellt hårt ansatt blev inte rektor Göran Bexell.
Martin Lundqvist, ordförande för Lunds universitets studentkårer (Lus), inledde sitt tal med att prata om svårigheten med att kritisera universitetet. Varför angripa ledningen i en tidningsartikel när det förmodligen är effektivare att ta upp problemet på nästa möte? Samtidigt menade han att offentlig kritik kan visa på det arbete som kårerna utför.
– Därför är det bra med sådana här tillfällen som kan visa att vi inte är helt tämjda, sa Martin Lundqvist.
Men han varnade för att kårerna kan tvingas till populistiska, men mer synliga, utfall mot universitetet den dag obligatoriet faller.
Krävde anställningar till doktoranderna
I den egentliga domen över universitetets arbete under året inledde Lundqvist med de ämnen han inte tänkte ta upp: Bostadssituationen (”som gått från jätte-jättesvår till jättesvår”), andelen kvinnliga professorer (där det inte hänt speciellt mycket) eller införandet av studieavgifter för utomeuropeiska studenter (som Bexell stödjer).
I stället krävde han anställning till alla universitetets doktorander, många av dem går i dag på stipendier och utbildningsbidrag som inte ger rätt till sjukpenning eller pensionspoäng.
– En anställning vore ett erkännande av det viktiga arbete som doktoranderna utför, sa Martin Lundqvist.
Mer lärarledd tid behövs
Han tog också upp Högskoleverkets undersökning Studentspegeln som visar att 40 procent av studenterna inte anser att heltidsstudier motsvarar heltid.
– Är det mer självstudier och kurslitteratur som behövs, frågade Martin Lundqvist retoriskt och gav själv snabbt svaret.
– Nej, det behövs mer lärarledd tid.
Lundqvist föreslog att man redan i kurskatalogen ska ange hur mycket undervisningstid som studenten kan förvänta sig.
Givetvis tog han även upp frågan om Bolognaprocessen. Han gav universitetet beröm för mycket av arbetet. Men han var kritisk mot att man inte satsat mer på tvärvetenskaplighet.
– Ni hade chansen att omstöpa hela utbildningen. Men så värst mycket gränsöverskridande blev det inte, sa han.
Traditionsenligt blev ändå betyget till universitetet: Vivat academia, vivat rector magnificus.
Instämde i kritiken
I sitt svarstal anslöt Göran Bexell till två jubilerande smålänningar som brutit med konventionerna: Carl von Linné och Astrid Lindgren. Bexell drog ner skratt och applåder för sina liknelser med Astrid Lindgrens sagovärld.
– Varför gör ni på detta viset, som rumpnissarna sa, det är en bra utgångspunkt för all forskning, sa han bland annat.
Göran Bexell instämde i mycket av Lundqvists kritik.
– Vi ska jobba mer med att få in tvärvetenskaplighet i universitetet, sa han.
”I had a good time in Lund”
Göran Bexell höll också med att antalet lärarledda timmar var alltför få, speciellt för studenterna inom humaniora och samhällsvetenskap.
– Vi har fört fram det till departementet, sa han.
Men han passade också på att berätta om fördelarna med Lunds universitet och berättade att universitetet nyligen rankats som Sveriges bästa och Europas sjunde bästa på en kinesisk världsranking.
– Det viktigaste är att alla studenter efter sin utbildning ska kunna säga. I had a good time in Lund, avslutade Göran Bexell.