Amerikanska spioner utklädda till nunnor, en dansk mexikan med en följeslagare i form av en levande socka och en tokig campingägare med hotellambitioner.
Låter det rörigt? Det är det inte.
Lunds nya Studentteaters senaste uppsättning är ett exempel på hur god soppa det kan bli med många kockar.
Kommer ni ihåg John Cleese i teveserien Pang i bygget? Cleese som ohyfsad hotellägare och hans sansade bättre hälft Sybil har gått till historien. Nu har Cleeses karaktär Basil Fawlty fått en svensk version i och med Patrik Svedbergs ”Engqvist” i Lunds nya Studentteaters uppsättning ”Andra länder – Andra byxor”. Nervvraket Engqvists attityd gentemot gäster som inte faller honom i smaken bär stora likheter med nämnde mister Fawlty. För att inte tala om kärnan i föreställningen: Inställningen till inspektörer.
I väntan på en inspektör
”Andra länder – andra byxor” utspelar sig på en nedläggningshotad camping dit en fruktad campinginspektör förväntas komma. Risken är stor att inspektören kommer att stänga campingen för gott – därför måste Engqvist och hans personal ge ett riktigt gott intryck. Otur då att inspektörens identitet är okänd. Och där börjar farsen. På scenen dyker nämligen allehanda tvivelaktiga figurer upp. Där finns dansken som förklädd till mexikan försöker sälja snus som energikälla, där finns hjälpredan Claude som egentligen heter Oskar och aldrig har varit i Frankrike och där finns inte minst de två tyska spionerna.
Linnéa Pihl och Emma Magnusson är obetalbara i sina roller som Schmidt och Drank, tyskorna som med taktfasta steg och oefterhärmlig tysk brytning hävdar att de inte alls är tyskar med anspråk på världsherravälde. Nej, de är helt vanliga svenska dalahästmålare från Dalarna. Eller var det Tredje Rik… Treriksröset?
Byxbyte innebär identitetsbyte
”Andra länder – Andra byxor” är en härlig fars med otalet förväxlingar och byxbyten. I denna campingvärld innebär nämligen ett byte av byxor även ett identitetsbyte – en kärlekskrank husvagnsmorsa kan då i ett slag förvandlas till en maskintokig säkerhetsvakt. Här kommer föreställningens poäng fram tydligast. Vad gör dig till dig? Är du tysk, mexikan eller amerikan? Är du svensk om du är född i Sverige men är mörkhyad? Lunds nya Studentteater tar på ett smidigt och humoristiskt sätt upp allvarliga frågor och fördomar. Det enda jag vänder mig mot är karaktären Olles upprepade replik ”Hon är utvecklingsstörd” om sin dotter Lovisa. Det är roligt första gången han säger det, men sedan blir det bara osmakligt.
Ett helgjutet manus
Skådespelarna går till fullo upp i sina roller och levererar gång på gång fantastiska poänger. En extra applåd går till greppet med att då och då stanna upp föreställningen för att visa en videosekvens eller berätta händelseförloppet genom att visa upp roliga fotografier. Manusförfattarna och tillika skådespelarna Henrik Grimbäck och Jon Dahlström har skrivit ett skruvat och helgjutet manus.
Uppsättningen hade premiär 17 maj och spelas fram till tisdag 22 maj. Om jag får tillfälle tänker jag se den igen. Det, mina vänner, är ett gott betyg.
Foto: Martin Gustafsson