64 nya studentlägenheter står tomma på Klostergården, eftersom Lunds universitet inte hittat några utbytetsstudenter som vill hyra dem.
Men trots att vakanserna kostar miljonbelopp har svenska studenter inte erbjudits plats.
I december i fjol invigde fastighetsbolaget Akelius sina nya studentlägenheter vid Klostergården i Lund. Redan från starten hyrde universitetet 98 lägenheter i klump för att kunna erbjuda dem till utbytesstudenter. Men uthyrningen har gått trögt och fortfarande står 64 av lägenheterna tomma.
Anledningen är att universitetets lägenheter stod inflyttningsklara med möbler och köksutrustning först i slutet av januari. Och då hade vårens utbytesstudenter redan anlänt till Lund.
– Vi var pinsamt medvetna om att de skulle stå tomma under våren redan när vi fick kontraktet. Det lyckligaste för oss hade varit att lägenheterna stod klara till höstterminsstarten, men det kan vi inte välja, säger Dan Sjöholm, universitetets servicechef.
Inte erbjudits någon annan
Situationen förvärras av att antalet utbytesstudenter alltid är lägre på våren än på hösten och att det finns vakanser även på andra studentområden som universitetet hyr.
Trots det har lägenheterna inte erbjudits svenska studenter.
– Visst hade vi kunnat göra det. Men om jag ska vara ärlig har vi inte gjort så jättestora ansträngningar. Vi förde diskussioner med AF bostäder, men de har inte så många som står i kö på våren heller, säger Dan Sjöholm.
-I så fall hade vi tvingat dem att flytta igen till hösten och det brukar inte vara uppskattat, säger Ylva Sörhede, bostadskoordinator på Lunds universitet.
Populärt med lägenheter
Men David Ganrot, ansvarig för Bopoolen som förmedlar rum och lägenheter till lundastudenter, tror att lägenheterna hade varit populära även om uthyrningen endast gällt en termin.
– De flesta annonserna hos oss rör inneboende. Så det finns alltid ett intresse för lägenheter, de brukar gå åt snabbt, säger han.
– Jag är inte säker på att de hade kunnat hyra ut alla 64. Men förmodligen en stor del av dem, säger han.
Fullt till hösten
De tomma lägenheterna kostar universitetet stora pengar, hittills uppskattningsvis runt 1,1 miljon kronor. Kostnaden kommer att belasta universitetets serviceenhet. Men det kommer inte att leda till högre hyror för utbytesstudenterna.
– Vi ska försöka balansera det mot andra delar av budgeten. Lite slarvigt uttryckt kan man säga att om parkeringen går med vinst kommer den att betala för bostäderna, säger Dan Sjöholm.
Problemet blir dock mindre i takt med tiden. I skrivande stund är 36 av lägenheterna bokade.
Och till hösten väntas problemet ha försvunnit helt.
– Då blir det fullt. Vi har 1 100 rum totalt och det kommer att vara fullt överallt, säger Dan Sjöholm.
Foto: Emma Svensson