När får vi se en verklig förändring av högskolan? Det frågade representanter från fem studentkårer utbildningsministern när han besökte Lund.
Men något tydligt svar gav han inte studenterna.
I början av maj skickade sex studentkårer i Lund en skrivelse till utbildningsministern om hur regeringen tänkt infria sina vallöften om satsningar på kvalitet i den högre utbildningen. Kårerna representerar de studenter som läser humaniora, samhällsvetenskap, juridik och teologi – de områden som får minst pengar per student till sin utbildning. På måndagsförmiddagen kom Lars Leijonborg till Lund för att ge svar på tal.
30 karensdagar
Representanter från Samhällsvetarkåren, Humanistkåren, Socionomernas studentkår, Lundaekonomerna och Juridiska föreningen i Lund var på plats för att träffa Leijonborg.
Men många tydliga svar blev det inte från utbildningsministern.
– Hur många karensdagar har du, frågade Johannes Igelström, vice ordförande för Lundaekonomerna utbildningsministern.
Och fyllde snabbt i: Studenter har 30 karensdagar.
– För att tala klartext, en förkyld student kan inte ha samma sjukförsäkringssystem som en löntagare, svarade Leijonborg och hänvisade sedan till den utredning av studiesociala frågor som utlovats.
Vill sätta press på CSN
På frågan om när kvalitetssatsningarna på högre utbildning kommer hänvisade Leijonborg till att regeringen gjort en satsning på 120 miljoner redan förra året. Men att det minskande söktrycket nu kan ge utrymme för fler satsningar.
– Vi pratar med finansdepartementet om att fortsätta satsa pengar på ökad kvalitet, sa Leijonborg och berättade även att det kan komma en ny högskoleproposition hösten 2008.
Han vill även sätta mer press på CSN genom att formulera ett antal krav på deras service.
– Det behövs mer kreativitet, de skulle till exempel kunna erbjuda försäkringar till studenter, sa Leijonborg.
Inga tydliga besked
Emelie Svensäter, ordförande för Juridiska föreningen är nöjd med mötet och att de fick ta upp frågan om kårobligatoriet.
– Det var bra att vi fick möjlighet att förklara hur unikt Lunds system med fakultetskårer är, jag tror inte att alla beslutsfattare känner till det. Det är också bra att han tar sig tid att träffa oss studenter även om man kan önska att man fått klarare besked, säger Emelie Svensäter.
Foto: Emma Svensson