Köerna ringlar sig kring mikrovågsugnarna när tusentals studenter ska värma sina matlådor varje dag. Men hur håller sig maten utanför kylskåpet?
För många studenter består lunchen av en matlåda som tagits med hemifrån. Men hur länge håller sig en sallad i väskan om du slängde ihop den i morse? Håller den sig bättre än kylskåpskall köttfärssås som lagades i förrgår, eller den frysta curryn från förra veckan?
Caroline Linninge arbetar som forskare i livsmedelsteknologi på Lunds tekniska högskola och hon anser att all mat ska in i kylen så fort som möjligt:
– En sallad som gjordes i morse ska inte vara i rumstemperatur. Uppskuren mat har nämligen större ytor för bakterier att frodas på.
– Olika bakterier förökar sig olika snabbt, vissa tar flera dagar på sig medan andra bara behöver 20 minuter. Värme, syre och utrymme är något de trivs i, säger hon.
Bakterier älskar ytor
Köttfärssåsen är ett liknande exempel. Den har större yta för bakterierna att röra sig på än en solid köttbit. Har den tillagade färsen varit i kylskåp i mer än två dagar skulle Caroline Linninge inte rekommendera att äta den.
– Att värma rätten dödar visserligen bakterierna. Men även döda bakterier kan leda till obalans i tarmfloran, som kan påverka kroppen negativt, säger hon.
Fryst är bäst
Att frysa storkoken är det bästa för att hämma bakterietillväxten. Då stannar processen upp, och så länge maten hålls fryst påbörjas den inte så lätt igen.
– En frusen matlåda kan hålla sig i rumstemperatur mycket längre än de andra alternativen. Så länge den fortfarande är kall när man värmer den, förklarar hon.
Matlådan ska följaktligen befinna sig i rumstemperatur så lite som möjligt, och framför allt salladen borde du inte låta ligga i väskan särskilt länge. Du kommer inte nödvändigtvis bli sjuk av att äta din rumsljumna mat, men allt kommer till priset av bakterier.