Olåst cykel eller kvarlämnad laptop. Ibland är det lätt att bli bestulen. Men vad gör du om det händer?
Universitetsområdena sticker inte ut i statistiken när det gäller antalet stölder. Men med tanke på den höga andelen cykelstölder i framför allt Lund kan det vara bra att hålla koll på sin cykel.
Håkan Klein, biträdande närpolischef i Lund, berättar att av det stora antalet cyklar som stjäls är det få stölder som blir uppklarade.
– Visst, det händer ibland att vi lyckas fånga någon bil med ett släp som tömmer cykelställ, och när vi lyckas fånga sådana blir statistiken bra, säger Håkan Klein.
– Men det är ju inte en gång i veckan vi lyckas ta dem så att säga. Jag tror att det är rätt många cyklar som blir stulna bara för att någon behöver en cykel på fyllan att ta sig hem på.
Hemförsäkring viktig
Alla studieplatser vid Lunds universitet är utsatta för stöldrisker. Per Gustafson, säkerhetschef vid universitetet, berättar att det som är populärast att stjäla från universitetsbyggnaderna är datorer och mobiltelefoner med ett bra andrahandsvärde.
Oftast sker stölder när någon lämnar sina tillhörigheter utan uppsikt en kort stund.
– Det sker ofta när de köper en kopp kaffe eller går på toaletten och lämnar sina saker. Det är därför vi har mängder av sådana här “Pay attention”-skyltar uppsatta runt om på bibliotek och andra studieplatser, säger Per Gustafson.
– Det har visat sig öka medvetenheten en del men det är svårt att mäta just de effekterna.
Det enklaste sättet för att minska risken för att själv bli bestulen är enkel: Lämna inte dina saker obevakade. Måste du ändå gå ifrån dem, be då en bekant att hålla uppsikt.
Om olyckan ändå skulle ske är det först och främst till polisen man ska vända sig. En polisanmälan krävs också för att kunna få ut något på försäkringen, en faktor som Per Gustafson tror kan bidra till ett mörkertal bland Lunds stölder.
– Flera kanske inte har hemförsäkring och då får de ändå inte några pengar tillbaka. Av den anledningen låter flera kanske bli att anmäla stölderna alls, säger Per Gustafson.
När Lundagård 2012 gjorde en enkät med över 2 000 svarande studenter visade det sig att drygt 16 procent saknade hemförsäkring.
”En del bryr sig inte”
Men avsaknad av hemförsäkring behöver inte vara den enda anledningen att man inte anmäler. Vissa accepterar helt enkelt att de blivit bestulna.
– En del bryr sig inte att man blir av med grejer. Det är synd, för det är viktigt att anmäla så fort man blir av med någonting oavsett, säger Per Gustafson.
Anledningen är att universitetet kan sätta in extra resurser om antalet stöldanmälningar ökar. Skulle en ökning av stölder märkas på exempelvis Eden eller Fysicum under en viss period kan universitetet sätta in mer bevakning av platsen.
Tips
- Ha en hemförsäkring.
- Lämna inte dina saker utan uppsikt, be en kompis att vakta.
- Låt inte värdesaker ligga synligt vid fönster.
- Var uppmärksam för fick- och väsktjuvar framför allt vid centralstationer och på tåg.
- Ha ett ordentligt lås till din cykel.