”Kunskapsekonomi – inte kunskapskapitalism”

- in Debatt
@Lundagård

”Mindre kunskapsklyftor ger mindre klassklyftor”, skriver socialdemokratiska studentförbundets ordförande Kajsa Borgnäs.


Fria moderata studentförbundets ordförande Ulrik Franke anklagar i Lundagård (nr 8/07) mig för användandet av ”fina ord som klingar falskt”. Frankes version av kunskapskapitalismen omfattar i stället fulare ord som studieavgifter efter marknadsprissättning, examenspremier och mindre statliga anslag till utbildningssystemet. Inget av detta förvånar. Franke har rätt i att en mindre andel av studenterna i Sverige tar sig igenom utbildningssystemet jämfört med snittet i andra europeiska länder, men underlåter att berätta att detta beror på att Sverige har en helt annan studentsammansättning än vad andra länder har. I Sverige pluggar inte bara övre samhällsklasserna på högskolan, de studieovana grupperna hoppar oftare än andra av sin utbildning i förtid – något som inte avhjälps med premier åt dem som har lättast att plugga. I en kunskapsekonomi är det dessutom en grundläggande maktfråga att högskolan är öppen för alla och inte för dyr för de allra flesta, utbildningsavgifter hör klassamhället till.

Franke ondgör sig också över att det svenska studiemedelssystemet inte är utformat för att studenterna ska ta sig igenom utbildningen så snabbt som möjligt. Tur det.

Att studera tar tid, det finns andra värden i utbildningen än att plugga för arbetsmarknadens behov och i undersökningar som gjorts säger arbetsgivare dessutom att de hellre anställer arbetstagare som gått breda utbildningar än dem som gått korta spetsprogram. Även arbetsgivarna ser därmed i allt större utsträckning också bildningens och den breda kunskapens värde, för marknaden och för människan. Att svenskarna tillhör en av världens mest välutbildade befolkningar och att lönesättningen på arbetsmarknaden trots allt är relativt jämlik har vi det generösa utbildningssystemet att tacka. Mindre kunskapsklyftor ger mindre klassklyftor. Franke, i sin extrema konservatism, tillhör en krympande skara utbildningselitister.

Kajsa Borgnäs
ordförande, socialdemokratiska studentförbundet