De betalar för utbildningen

- in Nyheter
@Lundagård

Studenterna på psykologprogrammet måste betala upp till 7 500 kronor för den egenterapi som är ett obligatoriskt moment i utbildningen.

– Jag tycker det är fel, säger Elin Svensson, student på psykologprogrammet.

Nu har universitetet anmälts till högskoleverket.

Samhällsvetarkåren har tillsammans med programföreningen Lundapsykologerna genom en anmälan till universitetet ifrågasatt att psykologstudenterna måste betala själva för sin egenterapi. Studenterna måste gå 50 timmar i terapi för att få ut sin examen. Institutionen betalar i nuläget 350 kr per terapitimme, resten måste studenterna stå för själva. Studenterna har även möjligheten att välja gruppterapi i 120 timmar. Men detta är inget reellt alternativ eftersom det inte finns möjlighet till gruppterapi i Skåne.

Frågan om studenternas egenterapi är inte ny. Redan 2003 blossade en debatt upp bland studenterna. Högskolverket formulerade en lista med förslag om avgifstrihet till utbildningsdepartementet. Men ärendet är fortfarande inte avslutat och på departementet säger handläggaren att det beror på politiska prioriteringar.

Problematiskt men viktigt

Tilde Dahlqvist, ordförande i samhällsvetarkåren, är en av de som står bakom anmälan till Högskoleverket och menar att det nu är dags att få klarhet i frågan.

– Avgifterna är ett problem för studenterna på programmet. Nu vill vi ha ett besked i frågan. Vi tycker inte att det är förenligt med avgiftsfriheten, säger hon.

Samtidigt tycker Tilde Dahlqvist att egenterapin är en viktig del av utbildningen. Institutionen betalar i nuläget 1,6 miljoner till studenternas egenterapi, en summa som skulle kunna bli många gånger större om man betalade alla terapitimmar. Men Tilde Dahlqvist menar att bra utbildning måste få kosta.

– Vill man har bra psykologer får man betala för det, säger hon.

Finns det risk att det blir mindre egenterapi om institutionen blir tvungen att betala allt?

– Eventuellt finns det en viss risk för det, men det är i så fall en kamp som vi få ta senare, säger Tilde Dahlqvist.

Gammal tradition

Lundagård ställde frågan om det upplevs som ett problem att betala för sin egen terapi till 37 studenter på psykologprogrammets tredje termin. 36 av dessa upplevde avgiften som ett problem.

Malin Kate Mattson Berg betalar ungefär 500 kronor i veckan för två timmars terapi. Hon tycker att det är ett problem att hon måste betala själv. I stället tycker hon att man bara skulle gå på så mycket terapi som ersättningen från institutionen täcker. Resten borde vara frivillig.

– Kravet på 50 timmars terapi är en gammal psykoterapeutsik tradition och det är omodernt, säger hon.

Avgiften kan avgöra

Många studenter är tvungna att jobba extra för att klara av att betala för terapin.

Tina Seal Koch betalar ungefär 150 kr i veckan för terapin. Hon har dessutom tre extrajobb för att få ekonomin att gå ihop. Hon tror att avgiften för terapin kan påverka vilken social grupp som söker till psykologprogrammet.

– De som har föräldrar som kan betala har enklare att klara sina studier, säger hon.

Text: Erik Wilhelmsson