Vägen till framgång

- in Reportage
@Lundagård

En universitetsexamen räcker inte för att få drömjobbet. Engagemang vid sidan av studierna, social kompetens och nätverkande är ett måste.

Möt Generation CV – de som går den extra milen för sin egen vinnings skull.

– Seks milliarder!

– Fyrre milliarder!

– För helvede, de kan ikke vare rigtig man!

En medelålders man i kritstrecksrandig kostym och slickad frisyr dunkar hela näven i skrivbordet så att skaran av studenter hoppar till.

Danske Bank i Köpenhamn är en av Nordens största finanskoncerner. På huvudkontorets handelsgolv råder full aktivitet trots att de nordiska börserna har stängt för dagen. Ljudnivån är hög och telefonerna ringer konstant. På datorskärmar flimrar aktie- och valutakurser förbi och på TV-apparater visas de senaste finansnyheterna. Här handlar hundratals traders sex dagar i veckan, 24 timmar om dygnet i ett enormt kontorslandskap.

Jag är här på nåder. Innanför de smala glasdörrarna omfattas man direkt av lagen om insiderbrott. Inget fotograferande tillåts och även det som skrivs kontrolleras noga för att ingen känslig information ska läcka ut. Klädkoden är även den sträng, jeans är strikt förbjudet.

Skaran av studenter är utvalda medlemmar från LINC, Lund university finance society. En förening för finansintresserade studenter som lagom till julskyltningen i Köpenhamn är inbjudna till en heldag med presentationer, föredrag och bjudlunch. Alla närvarande bär mörka kostymer med vit skjorta och slips i olika mönster samt blankpolerade lackskor.

– Det är väldigt värdefullt för oss att få vara på plats. Man får en känsla för företaget och utvecklar sitt nätverk, säger Pierre Carlsson, ordförande i LINC.

Han berättar att föreningen är öppen för alla som har någon koppling till Ekonomihögskolan samt betalt medlemsavgiften. Men inför den här resan har studenterna fått skicka in både CV och en motivering till varför just de skall få följa med.

– Det är många som söker och alla kan inte följa med. Samtidigt är det bra företag och då är det viktigt att vi får hit bra och ambitiösa studenter, konstaterar Pierre.

– Vem här inne spenderar mer tid på att tänka på finansiella modeller än sex?

En högt uppsatt chef inleder sitt föredrag med en uppmaning till studenterna att räcka upp en hand. Men inga händer syns till.

– Mer sex än finansiella modeller då?

Ett par av studenterna sträcker upp en osäker hand till axelhöjd.

– Det lämnar oss med en hel drös med folk till övers som inte tänker alls, konstaterar chefen med ett snett leende och får en del skratt i retur.

Det rör sig om en mäktig uppvisning i konsten att fånga en 80-talist. Tyngdpunkten ligger på interaktivitet där studenterna själva får välja vad de vill höra och på vilket språk. I enorma salar av marmor med designmöbler och exklusiv konst får de veta att företaget är ute efter just honom eller henne. Mestadels honom, då endast fem av de trettio deltagande är kvinnor.

– Jag ser fram emot en ansökan från de bästa av er, avslutar chefen efter att under en halvtimmes tid betonat individen som den viktigaste ingrediensen i framgångsreceptet.

I pausen förflyttar sig sällskapet till ett ovalt rum med kupol i målat glas. Akustiken och statyer av änglar i järn för tankarna till ett kapell. Det bjuds på fika och deltagarna får chansen att ställa frågor till chefer och anställda samt knyta kontakter.

– Det är helt klart en trend att studenterna engagerar sig på det här viset. Jag spenderade min tid vid Lunds universitet med att dricka öl och springa på nation, säger Jens apropå att LINC är på plats i Köpenhamn.

Jens är trader på Danske Bank och det är han som tillsammans med LINC arrangerat besöket. Han är imponerad av studenternas målmedvetenhet och berättar att han själv inte hade en tanke på framtiden förrän vid examen.

När sista presentationen är slut är det också till Jens som Pierre Carlsson räcker över en flaska punsch som tack. Med spriten kommer en inbunden bok med samtliga deltagares CV. Härmed är också den formella delen av dagen slut.

Arbetsmarknaden får betecknas som god. En rapport från Saco visar hur akademikernas framtidsutsikter ser ut:

* Ekonomer – Balans

* Civilingenjörer – Balans

* Jurister – Balans

I dessa yrkesdiscipliner söker företagen i mångt och mycket dig i stället för det omvända. Studenten sitter helt enkelt i förarsätet.

Samtidigt visar prognosen på en helt annan situation bland de yrken som ligger inom humaniora och samhällsvetenskap:

* Lärare – Överskott

* Journalist – Överskott

* Samhällsvetare – Överskott

Ändå är det inom den förstnämnda kategorin man är benägen att söka kontakt med näringslivet och hitta vägar att profilera sig på.

drott-a-hedenblad-eb.jpg

Några dagar före tradern på Danske Bank dunkar handen i bordet står Robin Lundgren vid Universitetssjukhusets hållplats och väntar på flygbussen. Han och en kursare, tillika Nova, är klädda i kostym och vit skjorta men slipsen har de lämnat hemma. (”Det ska inte vara för formellt”).

08.33 och bussen anländer på utsatt tid. Robin hälsar på fyra andra Novor som stigit på vid centralstationen minuten tidigare.

Att de är flera med på resan gör att den direkta nervositeten uteblir. På väg till Sturup pratar sällskapet avslappnat om den gångna helgen men också om dagens aktiviteter.

Kvällen innan har Robin Lundgren tittat på Deloittes hemsida för att få grepp om firman som är ett av världens ledande revisions- och konsultföretag. Det handlar inte på något sätt om att råplugga men att åtminstone ha sett över årsredovisningen; få ett hum om hur de jobbar och samtidigt plocka med sig några frågor i bagaget.

Efter en behaglig flygtur möter sällskapet upp med företagets företrädare på Bromma flygplats. Därifrån åker de taxi direkt in till huvudkontoret på Rehnsgatan i Stockholm. En dag med inspirerande föreläsningar av vd, rekryteringsteam och andra anställda väntar de unga Novorna. Även bjudlunch, middag med vin och nätverkande står på menyn.

Nova100 är ett exklusivt talangnätverk för främst ekonomer, teknologer och jurister. I dag finns man på plats i Sverige, Norge, Danmark, Tyskland och Kina. I Sverige sponsras verksamheten av näringslivets giganter.

”Nova100:s affärsidé är att göra företag talangfullare genom att se till att de attraherar, rekryterar och behåller stjärnor.” Citatet är saxat från nätverkets hemsida. Under finns en grafik i form av två pyramider. Den ena föreställer de bästa studenterna där toppen är markerad. Symboliken är glasklar – Novorna är eliten av eliten.

Dagen efter robins resa och mötet med Deloitte sitter han och Louise Gunsjö och pluggar på

LTH:s studiecentrum. Tillsammans utgör de Nova100:s ambassadörer vid Lunds universitet. Båda läser Technology Management-programmet. Louise inom maskinteknik och med examensjobbet i sikte efter julen. Robin läser kommunikationsteknik och har tre terminer kvar.

– Man blir medlem under tiden man är student men meningen är att det skall vara ett livslångt engagemang, säger Robin.

Väl i arbetslivet blir du Nova Pro och förväntas ge och få råd men även knyta kontakter i näringslivet.

Vem som helst kan söka genom hemsidan men de sticker inte under stolen med att det är enklare om man blir rekommenderad av en äldre student.

Rekryteringen pågår kontinuerligt. Vid intagningen vägs tre kriterier samman:

AQ – Academic Quotient:

– Betyget skall vara hyfsat. Det behöver inte vara 5.0 men det skall inte heller vara 3.0, förklarar Louise Gunsjö.

BQ – Business Quotient:

– Här handlar det om din egen drivkraft. Du skall vara engagerad i studentlivet, kanske startat ett eget företag. Men du kan också ha varit aktiv elitidrottare. Poängen är att man visar att man kan vara engagerad vid sidan av studierna samtidigt som man uppehåller bra betyg, säger Robin Lundgren.

EQ – Emotional Quotient:

– Din sociala kompetens. Har du en 5:a i allt och noll social kompetens blir du ingen Nova, slår Louise fast.

De hymlar inte med att rekryteringen ofta blir en social grej. Robin berättar att han blev rekommenderad av en korridorare.

Vid Lunds universitet finns det 93 Novor. Nova100 lämnar dock inte ut namn på de som är med. Namnen på toppstudenterna utgör nätverket och det är där pengarna ligger.

Varken Robin eller Louise kan riktigt sätta fingret på varför vissa utbildningar är mer intressanta för Nova100 än andra. De resonerar kring affärsdriv och konkurrens men också konjunkturläget.

– Just nu finns det brist på arbetskraft inom våra yrkesdiscipliner. Det finns oerhört mycket att välja på som nyexaminerad och då får företagen anstränga sig lite mer, säger Louise Gunsjö.

Fungerar det då? ”Ja, absolut”, svarar de båda instinktivt och i kör. Robin har fixat sommarjobbet på Schibstedts genom Nova100 och både han och Louise är ofta ute på olika företag som förberedelse inför steget ut i näringslivet.

– Det är skönt att få komma dit helt förutsättningslöst. Man slipper de här stimmiga arbetsmarknadsdagarna där femton, tjugo företag står och försöker hugga tag i en, säger Robin Lundgren.

Partnerföretagen står för finansieringen och det enda du som Nova behöver göra är att besöka ett event per år, kontinuerligt uppdatera ditt CV och rekommendera fem personer per år. Allt för att Nova100 skall få ett så aktivt nätverk som möjligt.

– Vi skapar framtidens ledare, säger Gina Aspelin entusiastiskt.

Vi sitter i AF-borgen på café Athen och pratar om Leadership Academy, ett sällskap som försöker tillmötesgå näringslivets sug efter chefsmaterial.

Gina Aspelin är 23 år, ekonomstudent och projektledare för Leadership Academy. Hon är även en av de 16 deltagare som redan nu sitter på ledarpositioner vid nation, kår, AF eller liknande.

Intagningen sker via Academic Search för att undvika jäv. Där har betygen ingen betydelse men som i så många andra fall måste man vara kopplad till Ekonomihögskolan.

Under ett års tid träffas deltagarna, får föreläsningar, löser uppgifter och har förtroliga samtal där man recenserar varandras ledarskap. Att jag skulle få närvara under dessa möten är uteslutet.

– Det skulle vara relativt okomplicerat att ta reda på vilka det handlar om då alla sitter på väldigt olika positioner. Ett möte kan innehålla raka och ärliga diskussioner om deltagarnas ledaregenskaper och det skall stanna inom gruppen, säger Gina.

Att initiativ likt Leadership Academy överhuvudtaget existerar tror Gina beror på att ekonomer generellt är tävlingsinriktade. Hon menar att hela Ekonomihögskolan är tävlingsinriktad och gör allt för studenterna. Ett faktum hon inte ser som betungande.

– Jag sitter på många poster och engagerar mig på olika sätt. Visst sliter man hårt men man har väldigt kul på vägen, konstaterar Gina.

Precis som i liknande föreningar står näringslivet bakom. I Leadership Academys fall är det bland annat Nordea som sponsrar projektet. Gina vill inte prata för banken men säger att de inte ställer några krav utöver att de vill träffa studenterna.

Det råder inget tvivel om att man kommer närmre sitt drömjobb genom engagemanget i Leadership Academy. Gina Aspelin ser det som en jättemerit:

– Man får kunskap och erfarenhet och kontakten man får med näringslivet är oerhört betydelsefull.

Är ni stressade? Nej, imponerade. Svaret går igen hos alla jag pratar med. Att engagera sig och umgås med toppstudenter är inspirerande – inget annat.

Samtidigt visar den senaste statistiken från SCB att sju av tio studenter känner sig stressade flera dagar i veckan. Tre av tio har svårt att sova eller hoppar över lunchen minst en gång i veckan. En av fyra lider av huvudvärk eller ont i magen flera gånger i veckan.

I en tävling finns det både vinnare och förlorare. När studenten strävar efter att sitta i toppen av pyramiden måste det av logiska skäl även ligga en hel del studenter på botten.

Bakom Gerdahallen ligger Studenthälsan. Kurator Hans Alnemark tar emot mig på sitt kontor.

– Som ekonom börjar du prata om arbetslivet från dag ett. Det finns en så stark målinriktning som hämar närvaro i nuet. En stressande medvetenhet som åtminstone inte fanns på min tid vid universitet, säger Hans Alnemark

På andra utbildningar är kopplingen till arbetslivet inte lika tydlig menar han. Man undkommer på så vis att mentalt redan stå med ena benet i livet efter studierna.

Han ser ett mönster i utbildningarna där man odlar en konkurrens på gott och ont. Det finns ett marknadstänkande där man lyfter fram och betonar konkurrensen. Det är universitet mot universitet, fakultet mot fakultet.

– I dag finns det en helt annat medvetenhet om den personliga utrustningen. Social kompetens fanns inte som begrepp för 30 år sen. I dag säljer man sig själv, säger Hans Alnemark.

Trots tävlingsmentalitet är teknologer, ekonomer och jurister inte överrepresenterade hos Studenthälsan.

– Att vara stressad ingår inte i självbilden. Systemet kräver ett osårbarhetstänk, säger Hans Alnemark.

kaffepaus02-eb.jpg

Inne på grillbar i centrala Köpenhamn går servitörerna runt med brickor och bjuder på öl som Danske Bank betalar. Kvällen börjar nå sin ände för studenterna i LINC och stämningen är avslappnad.

– CV är bra. Men det säger inget om personen. Här får studenterna chansen att ”lossna lite”, säger Jens.

Tillsammans med anställda på Danske Bank står studenterna i cirklar och småpratar om finansvärlden och karriären. Ett och annat visitkort byter också ägare – en liten lapp som ska ta Generation CV närmre drömjobbet.

text Axel Jönsson

foto Daniel Ekbladh och Elias Björn