Teknologkårens tryckeri har kämpat i motvind sedan samarbetet med Lunds universitet upphörde. Förra årets resultat slutade på minus en miljon kronor.
Bolagets vd Pontus Erlandsson medger att det inte gick så bra för teknologkårens tryckeri KFS förra året.
– Vi gick en miljon kronor back. Detta är självklart allvarligt och vi kommer att bli tvungna att göra ytterligare åtstramningar i verksamheten, säger Pontus Erlandsson.
I första hand är det i så fall verksamheten i Malmö som kommer att ses över. Där har KFS idag en bokhandel.
– Dessutom måste vi titta stenhårt på vilken litteratur som är olönsam. Särskilt utländsk litteratur är väldigt dyr att hålla. Vi söker också nya samarbetspartners men de växer inte på träd, säger Pontus Erlandsson.
Medlemmar berörs inte
Niklas Trappe är ordförande i Teknologkåren vid LTH. Enligt honom kommer teknologkåren inte att vidta några direkta åtgärder.
– Vi har fortsatt förtroende för verksamheten och är angelägna om att ha kvar den här servicen för våra medlemmar, säger Niklas Trappe.
Den hittills allvarligaste konsekvensen är att KFS har varit tvungen att stänga bokhandeln i Helsingborg. Teknologkåren har tidigare lånat ut pengar till KFS men det är enligt Niklas Trappe inte aktuellt denna gång. Rent ekonomiskt berörs alltså inte teknologkårens medlemmar.
– Av medlemsavgifterna går inga pengar till KFS, säger Niklas Trappe.
Problemen började under år 2004/2005 när KFS gick mer än en miljon kronor back.
En bidragande orsak till bolagets ekonomiska problem är enligt Pontus Erlandsson att det tidigare nära samarbetet med Lunds universitet upphört, vilket resulterat i att tryckeriet fått in betydligt färre beställningar av material.
Universitetet beslutade att inte betrakta oss som en intern resurs utan trycka sitt material hos de interna Media-Tryck och tryckeriet i E-husets källare. Sedan dess har nästan 70 procent av tryckeriets omsättning försvunnit, vilket är orsaken till de dåliga resultaten de senaste åren.
Eget tryckeri är vanligt
De ekonomiska problemen har bland annat medfört att fem personer som sagts upp eller slutat på KFS de senaste fyra åren inte har ersatts.
Läsåret 2005/2006 hade detta medfört viss återhämtning och resultatet slutade på minus 95 000 kronor innan bolaget förra året återigen gick en miljon back.
KFS AB i Lund startades år 1972 som ett dotterbolag till Teknologsammanslutningen vid Lunds Tekniska Högskola. Det ägs helt av studenterna vid LTH och sysslar huvudsakligen med kompendietryck.
Bolaget består i dag av ett tryckeri, ett förlag och två bokhandlar, varav en i Malmö och en i Lund.
– Om man jämför med andra kårer i Lund är det lite speciellt att driva ett bolag. Jämfört med teknologkårer i övriga Sverige, till exempel KTH och Chalmers, är det däremot inte ovanligt. Vi ser det som en viktig service till studenterna att kunna erbjuda dem kurslitteratur på campus, säger Niklas Trappe.
Saknar förklaring
Utöver att stänga bokhandeln i Helsingborg har KFS till följd av den dåliga ekonomin tvingats göra uppehåll i utdelningen av ett stipendium i form av fri kurslitteratur till en LTH-student.
Inledningsvis hade det av Teknologkåren helägda bolaget goda relationer med universitetet, och arbetade för att förse lärare, forskare och studenter med material.
Detta var en förutsättning för att KFS: s verksamhet skulle gå runt.
– Vi har inte fått någon ordentlig förklaring till varför man valt att inte betrakta oss som en intern resurs. Dessutom har vi påtalat att tryckeriverksamhet inte ingår i Lunds universitets kärnverksamhet, varför det är konstigt att de envisas med att låta de två egna tryckerierna särbehandlas. Vi har gjort klart för dem att det kommer gå mycket dåligt för oss om inte symbiosen fungerar, säger Pontus Erlandsson.
År 2005 tog Lunds universitets studentkårer, Lus, beslutet att betrakta KFS som en del av universitetet. Detta eftersom det ”helt drivs, ägs eller förvaltas av studentkår eller studentkårer vid Lunds universitet” och ”har som syfte att gagna studenter”.
Ingen särbehandling för KFS
Conny Sjögren är ansvarig för upphandlingsfrågor vid Lunds universitet.
Han säger att det finns juridiska skäl till att KFS inte kan betraktas som en del av universitetet.
– Ägarna är inte anställda av universitetet vad jag vet. Att betraktas som en intern resurs eller inte är inget man kan välja själv. Eftersom universitetet lyder under lagen om offentlig upphandling kan KFS inte särbehandlas, medan tjänsterna från våra egna tryckerier inte behöver upphandlas. När tryckeritjänsterna upphandlades lade inte heller KFS något anbud, säger Conny Sjögren.
Pontus Erlandsson säger däremot att KFS tackade nej till upphandlingen.
– Det ingick inte en enda produkt som vi kan befatta oss med. Vid upphandling av avhandlingar handlar det om så pass stora belopp att det måste beskrivas bättre vad upphandlingen gäller. Det kan inte stå som diverse, som det gjorde i det här fallet. Det har vi påtalat för universitetet.
Klart är att även den närmaste framtiden kommer bli en svår tid för Teknologkårens och dess medlemmars tryckeri.
Grafik: Jonas Jacobsson och Daniel Ekbladh