Minidammsugare, kärleksbrev och läroböcker. Idag ställer industridesignstudenterna ut framtidens innovativa designlösningar.
Idag ställer studenter från master- och kandidatprogrammet i industridesign på Lunds tekniska högskola ut sina slutprojekt. Studenterna har jobbat fritt och det märks. De olika designprojekten i utställningshallen tyder på att en kreativ smälthärd släppts loss.
– Vi har pratat om hur man kan designa beteenden och jag ville prova att ta det ett steg längre och försöka designa bort rasism, säger Maria O’Brian.
Hennes idé bygger på en teori om att empati är det främsta botemedlet mot rasism och att det bästa sättet att väcka empati för andra människor är genom läsning.
– Jag intervjuade ett gäng tonårsgrabbar om varför de inte läser fler romaner, de berättade att de inte kände att de kunde läsa tillräckligt fort för att det skulle bli roligt. Då tänkte jag att det måste finnas en designlösning på det, säger Maria O’Brian.
Hjälp till läsningen
Lösningen blev en läshjälp i form av en ögonrörelsedetektor som fångar upp vart ögat befinner sig i sitt läsande och sedan hör du det samma som du läser i ett par hörlurar. Men ljudboken ligger hela tiden lite, lite före och pressar på så vis upp läshastigheten. Tanken är att denna ”läshjälp” ska finnas i varje klassrum.
– Jag har arbetat tillsammans med tekniker och är själv förvånad över att mitt projekt blev så tekniskt till slut, jag brukar annars se mig själv mer som en konstnär, säger Maria O’Brian och skrattar.
Gardin med ny funktion
Ett annat spännande projekt som finns för beskådning, är gardinen som också fungerar som förvaringsutrymme. Victoria Nilsson Peterzén och Felicia Nilsson berättar hur de tittade på gardinens historiska värde och ville komma på ett sätt att åter höja gardinens status.
– Ett sätt var att ge gardinen en ny funktion, och på så sätt höja dess värde, säger Victoria Nilsson Peterzén.
Tillsammans med en etnolog kom de så på iden att göra om gardinen till ett coolt förvaringsutrymme för saker man vill ha praktiskt tillgängliga men som inte är nödvändigtvis särskilt snygga. Att gardinen dessutom lämpar sig som en smart lösning för tillexempel studentboenden är enligt dem bara en bonus.
Hängande dammsugare
Någon som har haft det kompakta boendet i åtanke från början av sitt projekt är Björn Fjaestad som designat en modern dammsugare.
– Tanken är att den ska passa i små lägenheter och smälta in bland de andra möblerna utan att vara i vägen. Därför är den mer inspirerad av möbeldesign än en elektronikdesign, säger Björn Fjaestad.
Dammsugaren går att hänga på väggen och är liten och smidig, den är en produkt som är designad för att vara tillgänglig och lättanvänd, och snygg då förstås.
Fakta: Industridesignstudenternas slutprojekt
- Vernissagen är öppen idag, 5 juni (17-19) och sedan är utställningen öppen för besök 6-10 juni (10-18).
- Mer info om de olika projekten kan du hitta på: http://schoolofindustrialdesign.com/projects