Vi behöver högskolestiftelser

- in Politisk krönika
@Hanna Håkanson

Det är dags att väcka liv i frågan om att kunna omvandla högskolor och universitet till privata stiftelser. Det skriver Lundagårds utbildningspolitiska krönikör Hanna Håkanson.

När man tänker på en myndighet tänker nog de flesta på Skatteverket eller Försäkringskassan – inte på Lunds universitet. Myndighetsformen är byråkratisk, klumpig och passar inte så bra för innovativ forskning och utbildning.

Regeringen presenterade ett förslag för två år sedan som innebar att universitet och högskolor skulle kunna omvandlas till stiftelser.  Därmed skulle de slippa den otympliga överrock som myndighetsformen utgör.

Tyvärr har ingenting hänt sen dess.

Om Lunds universitet vore en stiftelse, skulle universitetet på egen hand kunna ingå avtal med lärosäten utomlands, eller med företrädare från näringslivet. Nya, spännande utbyten skulle bli möjliga när möjligheten att rekrytera forskare och lärare förenklas och universitetet får möjlighet att ta emot donationer och extern finansiering.

Myndigheter kan varken verka utomlands eller ta emot privata donationer, men som stiftelse är detta fullt möjligt.

Motståndarna till högskolestiftelser menar att det hade lett till minskat studentinflytande och en risk för att mer lönsamma fakulteter skulle premieras över mindre lönsamma. 

Denna farhåga är ogrundad, då inga sådana konsekvenser kan ses hos Högskolan i Jönköping och på Chalmers, som båda omvandlades till stiftelser i början på 1990-talet.

Studentinflytandet är i dag lagstadgat. Vid en stiftelseombildning är det viktigt att se till att detta kan säkras även i framtiden. Detta saknades i tillräcklig utsträckning i det tidigare stiftelseförslaget. Det var därför bra att det drogs tillbaka, men det motiverar inte att förslaget begravs i en byrålåda på regeringskansliet.

Myndigheter ska syssla med att upprätthålla lagar och förordningar – högskolor och universitet ska syssla med fri forskning och utbildning.

Ska svensk akademi och forskning hänga med i den internationella konkurrensen, krävs större kapacitet för att samverka med omvärlden än vad den smala myndighetsformen kan erbjuda. Lunds universitet är bra – men stiftelser som Harvard och MIT är bättre.

Fortsätter Lunds universitet att vara en myndighet kommer vi aldrig komma ikapp. Friare universitet ger friare forskning – därför är det dags för en ny autonomireform.