Mellan en och tre procent.
Större medlemsstöd än så behövs inte för den som söker den högsta positionen på någon av Lunds nationer.
– Det hade ju varit roligt om det var fler som kom och röstade, säger Ida Kling, kurator på Krischansta nation.
Fem av Lunds tretton nationer har under våren valt nya kuratorer. De tillträder under höstterminen och ska leda respektive nation ett år framåt.
Men få studenter bryr sig om vem som ska få den högsta och tillika heltidsarvoderade posten. De allra flesta väljer att inte utnyttja den rösträtt de har i och med sitt medlemskap.
– Eftersom medlemskapet fortfarande är obligatoriskt borde folk vara mer intresserade, säger Ingrid Lidgard, kurator på Wermlands nation.
Vid kuratorsvalet i slutet av mars röstade 45 av Wermlands cirka 2 000 medlemmar.
– Det är mest de nationsaktiva som kommer och röstar, säger Ingrid Lidgard.
50 till 70 personer är bra
Situationen är närmast identisk på alla nationer. De som är mest aktiva är också de som engagerar sig i vem som väljs till kurator. Ingen nation har därför ett valdeltagande som överstiger hundra personer. I vissa fall kryper deltagandet ner under 50.
Det innebär att det endast är mellan två och fyra procent av nationernas medlemmar som röstar. Siffran går att jämföra med deltagandet i kårvalen. I Medicinska föreningen röstade så många som 43 procent vid valet förra året. Lägstanivån, Humanistkårens 6,5 procent, ligger fortfarande över den fyraprocentsnivå som ett fåtal nationer lyckats nå.
På Smålands nation finns en smärtgräns. Minst 25 personer måste vara närvarande vid nationsmötet för att några beslut ska kunna fattas över huvud taget.
25 personer är knappt 1,8 procent av nationens cirka 1 400 medlemmar. Därtill krävs det att någon på mötet påtalar den bristande uppslutningen för att mötet ska avbrytas.
– Kommer det 50 till 70 personer ses det som positivt, säger Daniel Blennow, nationsombud på Smålands nation.
– Man har ju sett stora arenor fulla med människor. Nu har vi inte lokaler som kan rymma alla 1 400 medlemmar, men det hade ju varit vackert, fortsätter han.
Men är det inte tillräckligt att de mest engagerade medlemmarna kommer?
– Vill man ha en liten klick som styr och ställer räcker det ju med att det kommer 20 personer. Men vår ambition är att så många människor som möjligt ska komma på våra möten. Är deltagandet lågt är det bara ett bevis på att det inte är en tillräckligt öppen och platt organisation.
Är till för medlemmarna
När Daniel Aglöv valdes till kurator på Malmö nation var mellan 65 och 80 personer närvarande vid mötet.
– Det kommer alltid mellan 70 och 100 personer till våra nationsmöten. Det kan inte bli mer demokratiskt, säger han.
Kuratorn för Krischansta nation, Ida Kling, är av en annan uppfattning.
– Vi är till för våra medlemmar. Kommer de inte på mötena är det svårt för oss att göra det som de vill att vi ska göra. Det är väldigt viktigt att man vet att man har medlemmarnas stöd, framför allt för den som ska bli kurator, säger hon.
Lockar med mat
Trots att ledningarna för nationerna gärna hade sett ett större engagemang är det ingen som planerar för radikala förändringar för att öka valdeltagandet.
– Vi brukar muta med mat, säger Ida Kling på Krischansta nation.
– Hade det kommit 500 personer hade det varit skitcoolt. Men så funkar det ju inte på någon förening, säger Markus Ebbinghaus på Sydskånska nationen.
Hälften av nationerna ska enligt sina egna stadgar annonsera i lokal press. Utöver det framhålls nationernas anslagstavlor och hemsidor som de främsta kanalerna för att upplysa medlemmarna om mötena.
– Vi har även en mejllista som är under utveckling, men den har inte kommit igång än, säger Daniel Blennow på Smålands nation.
Grafik: Alfred Gunnarsson