35 är för gammalt för korridor. Det har AF Bostäder bestämt. Ett beslut som bottnar i lösryckta fördomar mot äldre studenter.
Snart behöver du inte dela kök med någon som är gammal och äcklig. AF Bostäder har nämligen beslutat att införa en övre åldersgräns på 35 år för korridorrummen. Bakgrunden är att det kommit klagomål på vissa äldre hyresgäster.
Stiftelsens vd, Rolf Svensson, är nöjd med beslutet. Och varför skulle han inte vara det? Eftersom AF Bostäder ändå inte har särskilt många hyresgäster över 35 är det väldigt få som drabbas av de nya reglerna. Dessutom låter man de 35-plussare som redan nu bor i korridor behålla sina kontrakt. Vem skulle då ha något invända mot ett förslag som, enligt Rolf Svensson, ökar trivseln för det stora flertalet?
Nej, med en medianålder på 24 år är de flesta studenter inte i närheten av 35-årsstrecket. Men AF Bostäders nya regler berör ändå en principiellt viktig fråga. För särbehandlig på grund av ålder är inte något som är förbehållet de äldre. Just det faktum att studenter är en åldersmässigt homogen grupp gör oss i stället till en perfekt måltavla för svepande generaliseringar om ”unga”. Och när det rör sig om ”ungdomar” brukar det vara lättare att avfärda problem med boende, ekonomi eller vad som helst.
En medelålders bekant argumenterade till exempel för att unga borde ha ett års obligatorisk samhällstjänst. Allt för att lära sig att respektera det gemensamma. ”Det är ju ändå bättre än att de är arbetslösa”, sa hon. Att hon inte skulle acceptera ett förslag där hon själv rycktes bort ett år från sitt liv, för att jobba utan betalning, är ingen allt för vågad gissning. Antagligen trodde hon att ungdomar inte hade något särskilt för sig i alla fall. Det är det tröttsamma ”vi och dem”-tänket som spökar igen.
I nuläget är sverige det enda EU-land som saknar en lag mot diskriminering på grund av ålder. För att möta EU:s direktiv är det tänkt att en sådan lag ska träda i kraft år 2009. Lagen kommer bara att gälla arbetslivet, men är ändå ett steg i rätt riktning. Att bli särbehandlad på grund av ålder är inte ett dugg roligare än att bli det på grund av kön, etnicitet eller handikapp.
Men få ifrågasätter just särbehandling på grund av ålder. Att någon är äldre tycks vara en rimlig förklarig till allt från högre lön, längre semester eller bättre villkor i allmänhet. Det kanske också tycks rimligt att korridorboende är något som lämpar sig för de yngre. Men är det verkligen så?
För snart två år sedan filmade en grupp företagsamma juridikstudenter hur de blev stoppade i kön till nattklubben Etage i Malmö. De kunde visa att de blev nekade inträde – inte för att de var mindre elegant klädda eller mer våldsamma – utan enbart på grund av sitt utländska utseende. Om samma studenter hade blivit avvisade med hänvisning till en åldersgräns är det förmodligen inte många som höjt på ögonbrynen. Ändå är det svårt att se att ålder skulle vara en mer saklig grund för att behandla någon annorlunda. På samma sätt som särbehandling av invandrare grundar sig på negativa föreställningar om utlänningar som grupp handlar det om fördomar. Unga antas vara stökigare, och är det kanske också. Huruvida fördomarna kan bekräftas statistiskt spelar ingen större roll. Att neka någon intäde på grund av etnicitet är inte okej oavsett vad statistiken säger.
Att på förhand dömas ut som stökig, snuskig eller våldsam enbart för att det finns sådana personer i samma åldersgrupp är helt enkelt inte rättvist. Vi är alla oskyldiga tills motsatsen är bevisad. Så nästa gång du blir nekad inträde på en klubb för att du är för ung; plocka fram leget, videokameran och stridsyxan. Och ni 35-plussare: Slå en signal till AF Bostäder.