Inne på Smålands nation samlades under tisdagskvällen över hundra nyfikna studenter. De väntade på att journalisten Kajsa Ekis Ekman skulle börja tala om vad kapitalism är – och inte är.
Kajsa Ekis Ekman började med att poängtera att en del människor tror att allt dåligt är kapitalism. Så är det naturligtvis inte, betonade hon.
— Kapitalism är ett system där kapital ägs privat för profit, ingenting annat.
Efter det visade hon upp en bild på en pyramid som gestaltar de olika klasserna i samhället. I toppen – som utgörs av endast en procent – ligger kapitalisterna.
— Det är de som äger produktionsmedel och lever på andra människors arbete, säger Kajsa Ekis Ekman.
Arbetslösheten bevarar klassamhället
Enligt henne behöver vi jobba mot arbetslösheten för att kunna förändra klassamhället. Då det är den som gör att lönerna kan hållas nere eftersom människor alltid kommer behöva konkurrera om jobben, och därför acceptera en lön som är lägre än den bör vara.
Hon beskriver en klassisk bild som många har av kapitalister och jämför med Joakim von Anka eller Krösus Sork i Bamse. Bilden framförs på ett komiskt vis och publiken brister ut i ett gemensamt skratt som står i kontrast till den annars totala koncentrationen.
Efter detta frågar Ekman om någon vet vad det vanligaste yrket är för män. Någon sträcker lite osäkert upp handen men tar sedan ner den igen.
— Företagssäljare, fortsätter hon.
Hon berättar att det vanligaste yrket bland kvinnor är undersköterska. Ett vagt hummande i form av medhåll sprider sig i rummet och seriositeten är genast tillbaka.
— Det är intressant när man diskuterar vilka som utför det verkliga samhällsarbetet. Vad skulle hända om alla börsmäklare eller företagssäljare strejkade? Kanske att företagets varor inte kommer fram just den dagen som de ska, svarar hon på sin egen fråga och ger publiken en anledning att åter igen dra på mungiporna.
Hon menar att alla nivåer över arbetarklassen vilar på arbetarklassen och jämför med vad som skulle hända om de som tar hand om säljarens barn på förskolan eller deras mamma på ålderdomshemmet skulle strejka.
— Då får vi en helt annan situation säger hon.
Ett samhälle styrt av kapitalister
Det märks att hon är influerad av Marx och hon säger att han placerade skammen där den hör hemma – hos kapitalisterna. Detta eftersom det är de som lever på andra människors arbete enbart genom att äga stora mängder kapital.
Efter detta räknar Ekman upp några av Sveriges indirekt mest inflytelserika familjer och personer som har blivit det endast genom att äga. Topp tre är Wallenberg, som äger fyrtio procent av den svenska börsen, IKEAs grundare Ingvar Kamprad hamnar som nummer två och Stefan Persson, ägaren av HM, finns på tredjeplats.
Hennes kanske största poäng under kvällen är att kapitalisterna fattar majoriteten av alla viktiga beslut i vårt samhälle.
— Det är inte demokrati, det är en form av diktatur, säger hon.
Kajsa Ekis Ekman menar dock att det inte finns någon anledning att misströsta eftersom kapitalisterna – trots allt – bara utgör en procent av befolkningen. Om löntagarna bestämde sig för att kräva sina rättigheter och gå ihop mot kapitalisterna kan mycket ändras till det bättre.
Råd till studenter
Efter föredraget får jag chansen att fråga henne vad hon tycker att en student bör tänka på?
— Du får mycket kunskap när du pluggar, men det är kunskaperna som du omsätter i praktiken som stannar. Det du upplever och ser stannar. Vill du att något ska stanna så gå ut i praktiken, säger hon.
Artikeln har uppdaterats i efterhand.