Rektorskandidat: Eva Åkesson

- in Nyheter
@Lundagård

Vid årsskiftet är det dags att utse en ny rektor till Lunds universitet. Lundagård har tagit sig förbi de tunga ekdörrarna i Universitetshuset för att träffa den första av de fem kandidaterna. Eva Åkesson jobbar nu som vicerektor och vi undrar varför hon anser sig platsa på den snäppet högre posten.

Om vi utgår ifrån att du har fått tjänsten som rektor för Lunds universitet, vad är då det första du gör på ditt nya kontor?

– Det allra första jag gör är att installera min dator. Den är viktig för att allt runt omkring ska fungera. Efter det packar jag upp min följeslagare ur kartongen och ställer henne på skrivbordet, säger Eva och pekar på en liten snidad skulptur av en gammaldags lärarinna i trä, som står bredvid datorn. Hon har en stram knut i nacken, sträng uppsyn och håller en pekpinne hårt i båda händerna.

– Henne fick jag när jag slutade som lärare i Umeå och sen dess har hon stått på mitt skrivbord. En annan viktig detalj är min gamla studentmössa. Den hänger jag genast upp på det nya kontoret!

 

Du är vicerektor nu och man kan tänka sig att du har stor insikt i vad rektorstjänsten innebär. Vad tror du främst skiljer tjänsterna åt?

– Givetvis är ansvaret den största skillnaden. Även om jag som vicerektor har ett stort ansvar nu, så går det inte att jämföra med rektorn, som ska ansvara för allt. Man är då navet i hjulet och har ett tungt ok på sina axlar, eftersom man måste ha förmågan att leda många olika grupper på ett effektivt sätt. Uppdraget som vicerektor innebär ett mer avgränsat ansvar och tjänsten är inte heller på heltid.

 

I kravprofilen för rektorstjänsten står det att rektorn ska ha god förmåga att motivera och samarbeta med sina studenter. Vad skulle du som rektor göra för just mig som student?

– Jag är mån om att varje student ska ha lika garanti för att den utbildning de väljer håller samma kvalitet överallt, att ett högskolepoäng betyder ett högskolepoäng. Därför kommer jag jobba stenhårt för att förändringar inom universitetet inte stannar på papperet, utan omsätts i praktiken!

Vad är det för förändringar du vill uppnå?

– Jag vill ha konkret granskning av alla program för att se att de verkligen håller måttet. Det måste bli enklare att som student jämföra olika utbildningar för att kunna göra bra val. Bolognaprocessen som är i full gång vägleder oss i arbetet med att göra universitetsvärlden mer överskådlig.

Text: Stina Linde
Foto: Anders Hedberg Magnusson