Hur har rättsväsendet, politiken och medierna påverkats av metoo? Under måndagskvällens Studentafton samtalade Gudrun Schyman, partiledare för Feministiskt initiativ, Ulrika Rogland, advokat specialiserad på vålds- och sexualbrott och Ola Sigvardsson som är Allmänhetens Pressombudsman, om effekten av metoo, samt blickade framåt.
Det är fullsatt i Universitetshusets aula när de tre gästerna tillsammans med kvällens moderator Kristin Nord, journalist på Sydsvenskan, äntrar scenen.
Kvällens samtal handlade om metoo-rörelsen och hölls på dagen ett år efter att skådespelerskan Alyssa Milano skickade iväg en tweet som uppmuntrade alla kvinnor som utsatts för sexuella övergrepp att svara på hennes tweet med orden ”me too”. Rörelsen växte lavinartat på sociala medier med vittnesmål från kvinnor över hela världen och nådde snabbt Sverige.
– Sverige har haft en grandios självbild. Att ”här har vi kommit så jäkla långt”, säger Gudrun Schyman och menar att den självbilden spätt på misstron mot de som tidigare vågat berätta samt bidragit till en tystnadskultur och att metoo skapade ett forum dit folk kunde ta vägen med sina berättelser.
Advokat Ulrika Rogland lyfter att anmälningar också kan ha den effekten. Även om det inte leder till en fällande dom menar hon att många upplever att det var värt att få berätta sin historia, och att åklagaren och polisen tror dig.
– Problemet är att folk inte anmäler och att polisen har för lite resurser och för långa handläggningstider.
Enligt henne har metoo bidragit till att sexuella trakasserier och övergrepp nu har börjat ses för de brott som de är samt att man vågar prata om det.
Medias rapportering kring metoo var under en period massiv. I Sverige har flera tidningar fällts i Pressens Opinionsnämnd för att deras publiceringar under metoo ”brutit mot god publicistisk sed”. Men Allmänhetens Pressombudsman, Ola Sigvardsson, poängterar att man inte ska blanda ihop själva metoo-rörelsen med en pressetisk debatt.
Han menar att en del av problemet var hur man rapporterade om metoo. När tidningarna valde att skriva om utpekade kända män så flyttades fokus över på individen, när det egentligen är ett strukturellt problem.
Gudrun Schyman håller med om att problemet ligger i strukturerna och påtalar att metoo har visat att de övergrepp som kvinnor fått utstå, både öppet och i det dolda är kriminellt. Det handlar om maktrelationer och om politik menar hon.
Samtalet under kvällen väcker flera reaktioner hos publiken och flera gånger efter att Gudrun Schyman uttalat sig svarar publiken med applåder och rop.
Jag tycker du ska sätta i gång genast och bjuda in dina kompisar till samtal
Under frågestunden poängterar en manlig besökare att publiken består mestadels av kvinnor, och frågar Gudrun Schyman hur män ska bli mer involverade i metoo.
– Det vet du nog bäst själv. Jag tycker du ska sätta i gång genast och bjuda in dina kompisar till samtal. Jag gör homeparty för endast killar också. Få ihop 15 personer så kommer jag, svarar Gudrun Schyman.