Allt fler internationella studenter

Mer än var femte ny student i Lund kommer från utlandet. Det visar ny statistik från Högskoleverket. Ökningen är sannolikt en konsekvens av att antalet internationella masterprogram på kort tid tredubblats i Lund.

I Lund var 1 907 stycken, eller 22 procent, av de nya studenterna denna hösten personer med utländskt personnummer. Det innebär att antalet utländska studenter ökat med över 20 procent det senaste året. En ökning som syns i stort sett över hela landet där motsvarande siffra är 17 procent.

Flest inresande studenter i Sverige har KTH, Chalmers och Lunds universitet. Men trots att både KTH och Chalmers är tekniska universitet är det inte Lunds tekniska högskola, LTH, som står för den stora ökningen här.

– Vi har varit väldigt restriktiva. När det gäller KTH och Chalmers så har de alla sina specialinriktningar öppna för internationella studenter medan vi bara har åtta, säger Christina Grossman, chef för internationella kontoret på LTH.

För LTH har antalet inresande studenter endast ökat med nio stycken sen förra året, från 111 till 120 studenter.

Inresande studenter är studenter som saknar svenskt personnummer och som studerar via ett utbytesprogram, ett internationellt masterprogram eller ”free movers” som sökt på egen hand. I Lund beror ökningen av inresande studenter främst på det stora antal masterprogram som inrättades i samband med Bolognaprocessen 2007. Antalet masterprogram med internationell rekrytering har här tredubblats från cirka 20 till över 60. Vad gäller antalet nybörjare på masterprogram, både svenska och utländska, ligger Lund och Chalmers i topp i Sverige.

Text: Viktor Ström