I början av 2000-talet startade Lunds universitet en avdelning för marinbiologi i Helsingborg. Planerna var storslagna, bland annat skulle ett stort akvarium byggas för allmänheten. Men allt gick i stöpet och nu läggs utbildningen ned.
På avdelningen för marinbiologi pluggar studenterna som vanligt. Det pågår grupparbeten i datasalen och att deras utbildning alldeles nyligen fått sin dödsdom märks inte av.
– Vi har inte gått ut med så mycket information än. Det blev fel i början när det kom beslut som sen ändrades, så vi avvaktar tills vi vet helt säkert vad som händer, säger Anders Persson, lektor på utbildningen i Marinbiologi.
Målet är att program- och forskarstudenterna som redan är antagna inte ska påverkas av beslutet utan att man i ungefär ett och ett halvt år till ska fortsätta som vanligt tills de sista tagit examen.
Olycklig formulering
I början av hösten gjordes en utredning av utbildningen och konsekvenserna av en nedläggning. Utredaren Bertil Holmberg kom fram till rekommendationen att man inte borde lägga ned utbildningen i marinbiologi. Men efter en administrativ förändring på universitetet steg avdelningens hyreskostnader kraftigt. Detta gjorde att man inte hade tillräckligt med pengar för att ha undervisning i Helsingborg.
Då kom det första beslutet. Utbildningen skulle flyttas från Helsingborg till Lund. Men bara två veckor efter beslutet att flytta utbildningen till Lund kom ett nytt beslut. Masterutbildningen i marinbiologi ska läggas ned och antagningen till vårterminen stoppas.
– Det var en olycklig formulering att flytta utbildningen till Lund. Vi ville visa att det fanns möjligheter att gå på andra utbildningar i Lund sen tänkte vi inte längre. Båda besluten var att utbildningen ska läggas ned, det andra var bara ett förtydligande av det första, säger Torbjörn von Schantz.
Ekonomiskt ohållbart
Det som började som en satsning med stora framtidsvisioner försvinner alltså mindre än tio år efter att den startade.
– Det sorgliga är att man lägger ned en fungerande och populär utbildning som har fler studenter än vad andra biologiutbildningar har. Utbildningen som har fungerat som inkörsport för biologiskt intresserade studenter som har lite annan bakgrund och preferenser än de i Lund. Men vi är för små för att vara ensamma i Helsingborg och jag förstår att det är ekonomiskt ohållbart i längden att ha kvar oss, säger Anders Persson.
Foto: Daniel Ekbladh