Om inte Smålands går med i Akademiska föreningen den här terminen kommer nationen att uteslutas från Kuratorskollegiet.
Något som kan leda till att Smålands medlemmar nekas tillträde till Lunds övriga nationers klubbar. Sedan i våras måste nationerna i Kuratorskollegiet också vara huvudmän i Akademiska föreningen, AF. Smålands nation har hittills vägrat att gå med, och verkar inte ha några planer på att ändra inställning.
I en skriftlig kommentar skriver nationsombuden Malin Reimerthi och Sara Holm att nationen inte kan gå med i AF för att det: ”utöver att det är en oerhörd ekonomisk kostnad så är det att ta avstånd från allt Smålands står för. Smålands nation är kanske en studentnation men vi tar avstånd från de studentikosa traditioner som vi inte bara ogillar utan anser i många fall ha både rasistiska och sexistiska undertoner, vilket vi aldrig kan tolerera.”
Nationsombuden vill inte närmare kommentera vilka delar av AF:s verksamhet som de anser vara sexistiska och rasistiska. De skriver att utlåtandena gäller traditioner som ”kanske inte finns i AF:s egen verksamhet men åtminstone i den verksamhet som sker i deras lokaler.”
KK vill ta ansvar
Det var i maj förra året som KK röstade igenom en stadgeändring som innebar att alla medlemmar måste vara huvudmän i Akademiska föreningen.
– Orsaken till stadgeändringen var framförallt att AF organiserar 6 000 studentbostäder. Nationerna ville vara med och ta gemensamt ansvar för studenternas bostadssituation, säger KK:s ordförande Markus Ebbinghaus.
Skulle tvingas banta
I en motion som Smålands lämnade in till ett Kollegiemöte i början av februari skriver nationens företrädare att de ”har förståelse för och kan stödja” Kollegiets strävan att ena nationerna. Men så långt som att gå med i AF för sammanhållningens skull är nationen inte beredd att gå.
Orsakerna är inte bara ideologiska. Lunds övriga nationer betalar 101 kronor per termin och student till AF. Enligt Smålands motion skulle de vid ett inträde antingen tvingas höja medlemsavgiften med den summan, och därmed riskera att förlora medlemmar, eller hårdbanta verksamheten.
Nationsombuden Sara Holm och Malin Reimerthi skriver att ett AF-medlemskap bland annat skulle innebära slutet för nationens solidaritetsfond.
”Tio kronor per medlem går till fonden och medlen delas ut en gång per termin till olika organisationer som söker, till exempel Tjejjouren och Asylgruppen. Vi skulle behöva lägga ner vår nationstidning eller göra om den till en prenumerationstidning eftersom vi inte vill finansiera den med reklam. Vi är den enda nationen i Lund som är helt reklamfri och det ser vi inte som ett problem utan som en vinst.”
Ingen kalkyl
Kuratorskollegiets ordförande Markus Ebbinghaus menar att Smålands överdriver medlemsavgiftens betydelse.
– Medlemsavgifter utgör en bråkdel av nationernas intäkter. Inträdesavgifter från klubbarna är mycket viktigare. Kollegiet har begärt att få se en kalkyl över hur ett AF-medlemskap skulle påverka nationen men vi har inte fått någon, säger han.
Enligt Kuratorskollegiets stadgar har Smålands nu fram till sommaren på sig att ansöka om medlemskap i AF, annars utesluts nationen ur kollegiet.
– I stadgarna står det att den nation som går ur AF har ett år på sig att besluta sig för om man ska lämna Kollegiet. Smålands blev fullvärdiga medlemmar i augusti förra året och har aldrig gått med i AF. Alla övriga nationer är överens om att stadgarna ska följas, säger Markus Ebbinghaus.
Om Smålands utesluts kan konsekvenserna för nationens medlemmar bli allvarliga.
Lunds kommuns tillståndsenhet har fastslagit att nationernas utskänkningstillstånd enbart gäller slutna sällskap, vilket definieras som medlemmarna i Kollegiet. Om Smålands utesluts portas alltså dess medlemmar från Lunds övriga tolv nationer.
Precis detta hände i slutet av höstterminen 2007. Då tvingades Smålands medlemmar antingen att köpa gästkort eller bli stödmedlemmar i någon annan nation för att få komma in på Lunds övriga nationer.
Inget beslut än
Kollegiets ordförande Markus Ebbinghaus är bekymrad.
– Smålands är väldigt välkomna, om de vill vara med. Det finns inget som helst agg mellan någon. Jag har svårt att förstå varför de inte vill vara med, säger han.
Även nationsombuden Sara Holm och Malin Reimerthi är oroade. I nuläget är det inte klart hur nationen ska agera. I en avslutande kommentar skriver ombuden att:
”Det är inte en fråga för styrelsen att lösa utan för hela nationen att ta tag i och vi vet ännu inte vad vi kommer att besluta i denna fråga. Vi kommer att behandla frågan på ett nationsmöte då vi är redo. När det blir vet vi inte än.”
Foto: Daniel Ekbladh