Avskaffat obligatorie orsakar oro bland kårerna

- in Kår, Nyheter
@Lundagård

– En frihetens dag, sa högskoleminister Lars Leijonborg när han presenterade regeringens förslag om avskaffande av kår- och nationsobligatoriet. Men kårerna oroar sig för att studentinflytandet blir lidande.

310 kronor per student och år krävs för att behålla studentinflytandet på dagens nivå. Det ansåg regeringens utredare Erland Ringborg. Men i det nya förslaget tycker regeringen att kårerna kan klara sig på ungefär en tredjedel, 105 kronor.

– Jag tycker att det är märkligt att en högskole- och forskningsminister som pratar så mycket om kvalitet gör så här. Det är ett dråpslag mot utbildningskvaliteten, säger Moa Neuman, ordförande för Sveriges förenade studentkårer, SFS.

Företrädare för kårerna i Lund varnar nu för att dagens verksamhet hotas om regeringens förslag röstas igenom i riksdagen.

– Lunds studentliv har byggts upp i årtionden, allt som vi är så stolta över riskerar att raseras på ett år. Det känns naturligtvis fruktansvärt, säger Petter Forkstam, ordförande för Lunds universitets studentkårer, Lus.

Högskoleministern tycker inte att kårerna behöver oroa sig så länge de bedriver verksamhet som ökar populariteten bland studenter och nämner studentrabatter eller pubar som exempel.

– Vi lägger vår kraft på att bevaka utbildningen och företräda studenternas intressen. De flesta medlemmarna vet vad vi arbetar för. Därför behöver vi inte anordna pubar eller andra aktiviteter för att få legitimitet. Den uppgiften är nationerna bra på att sköta, säger Angelica Andersson, ordförande för Naturvetarkåren.

”Jag tycker det är fegt”

I mitten av mars arrangerade Lus ett rådslag i samarbete med SFS och studentkårerna i Stockholm och Göteborg. På Studentpalatset i Stockholm samlades ett hundratal representanter för att samla krafterna och hitta lösningar. Så många som en fjärdedel av deltagarna representerade Lunds kårer och nationer.

– Universitetet har sponsrat oss för att ge alla kårer och nationer möjlighet att skicka representanter. Det visar på hur bekymmersamt förslaget är för universitetet, säger Petter Forkstam.

Utbildnings- och högskoleminister Lars Leijonborg var också inbjuden för att möta studentkårerna men valde att tacka nej. I stället skickade han statssekretare Peter Honeth.

– Jag tycker att det är fegt och dåligt av honom. Leijonborg hade ett utmärkt tillfälle att diskutera det här med oss, säger Moa Neuman.

Under dagen utformade kårerna en lista över punkter som de behöver arbeta med för att anpassa sig till det nya systemet.

– Det handlar om att stötta kårerna när de blir tvungna att ta ekonomsikt svåra beslut och hitta nya arbetsformer. Vi måste också anpassa oss till juridiken när uppsägningar och liknande tyvärr blir en konsekvens av förslaget, säger Moa Neuman.

Text: John Sahlin